RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er vanskelig å drepe

Foto: HO (Afp)
Sist oppdatert:
Nøyaktig ett år etter å ha blitt skutt i hodet, kan hun bli tidenes yngste fredsprisvinner.

(Nettavisen/NTB): Denne uken er det nøyaktig ett år siden tenåringsjenta Malala Yousafzai (16) ble skutt i hodet av Taliban. Samme uke kan hun kanskje bli den yngste personen til å få tildelt Nobels fredspris.

Førstkommende fredag kunngjør leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland årets tildeling av Nobels fredspris – én av verdens mest ærverdige priser. I år er det rekordmange kandidater, deriblant den unge, pakistanske aktivisten Malala. 16-åringen har siden tolvårsalderen blogget for BBCs urdu versjon, om livet under Taliban i Swatdalen. Hun blogget mye om jenters rett til skolegang, samtidig som hun rettet krass kritikk mot Taliban-bevegelsen. Men de færreste trodde at Taliban ville gå så langt som å utføre et målrettet angrep på en skolejente.

- Vanskelig å drepe
Onsdag 8. oktober er det nøyaktig ett år siden talibansoldater gikk til angrep på Malalas skolebuss i pakistanske Swatdalen. De skjøt henne i hodet. Hun husker lite fra selve hendelsen, men medelever har senere fortalt henne at mannen som skjøt henne, skalv på hendene før han avfyrte våpenet.

- Han var i tjueårene. Han var ganske ung, vi kan omtale ham som en gutt. Og det er vanskelig å ha et skytevåpen og drepe folk. Kanskje det er grunnen til at hånden hans skalv. Kanskje han ikke visste om han var i stand til å gjøre det. Men mennesker blir hjernevasket. Det er grunnen til at de utfører selvmordsangrep og dreper folk, sier Malala i et intervju med den britiske avisen The Guardian.

- Kan ikke skade noen
Selv kunne hun aldri ha skadet noen.

- Jeg kan ikke forestille meg å skade den gutten som skjøt meg, ikke med en nål engang. Jeg tror på fred. Jeg tror på nåde, sier jenta.

Hun føler heller ikke noe sinne mot mannen som skjøt henne.

- Jeg blir bare sint på mine brødre, og min far.

Lillebroren Khushal, som er to år yngre enn henne, er kanskje personen som gjør tenåringsjenta aller mest sint.

- Jeg kan ikke være snill mot ham. Det er umulig. Vi kan aldri bli venner, sier tenåringsjenta.

Hyllet på verdensscenen
Malala ble sendt til et sykehus i London hvor hun fikk behandling for skuddskadene. Hun kom raskt på bedringens vei, og ikke lenge etter entret hun verdensscenen. På 16-årsdagen sin i juli talte hun til FNs hovedforsamling.

Malala ble hyllet av en hel verden da hun talte om jenters rett til skolegang i FN-bygningen i New York.

Men i Pakistan ble hun i noen kretser anklaget for å søke berømmelse og et mer komfortabelt og luksuriøst liv i utlandet.

Først medgir hun overfor intervjueren på urdu at hun blir såret av anklagene fra sine egne «brødre», skriver The Guardian. Deretter legger hun over til engelsk, og svarer:

- Pakistanere kan ikke ha tillit. De har gjennom historien sett at folk, spesielt politikere, er korrupte. Og de er villedet av mennesker i islams navn. De blir fortalt: «Malala er ikke en muslim. Hun er ikke i purdah (forheng mellom kvinnenes del og resten av huset red.anm.), hun jobber for Amerika, sier Malala.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Galt å gi den til Malala?
Direktøren for fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken, mener Malala fortjener prisen og har henne øverst på sin liste over nobelfavoritter.

- En fredspris til den pakistanske jenta vil føye seg inn i rekken av priser til forkjempere for menneskeretter og demokrati, skriver Harpviken i begrunnelsen. I tillegg vil den bidra til å sette barn og utdanning på dagsordenen.

Det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRIs direktør Tilman Brück er derimot mer tvilende til om Malala bør få prisen. Også han peker på all oppmerksomheten hun i så fall må håndtere.

- Jeg er ikke sikker på om det vil være etisk riktig å gi fredsprisen til et barn, sier Brück til NTB.

Brück for støtte av den norske historikeren Asle Sveen.

- Personlig mener jeg det vil være en stor byrde å gi den til en 16-åring, sier Sveen til NTB og viser til den voldsomme oppmerksomheten som rettes mot prisvinnerne.

259 kandidater er nominert til prisen i år, og antallet er det høyeste noensinne. Velger Nobelkomiteen å trosse motforestillingene og hedre Malala, blir hun den yngste som noen gang har fått fredsprisen.

Andre mulige kandidater for årets fredspris, ifølge Harpviken, er blant annet den kongolesiske legen Denis Mukwege, den russiske aktivisten Svetlana Gannusjkina og den amerikanske ikke-voldsaktivisten Gene Sharp. Presidenten i Myanmar blir også fremmet som mulige kandidater.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Gir ut bok
Tirsdag kommer boka «I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and was Shot by the Taliban».

Med skrivehjelp fra den britiske journalisten Christina Lamb, forteller Malala Yousafzai blant annet om hvordan to bevæpnede menn entret den lille skolebussen 9. oktober i fjor og spurte etter henne. Ingen svarte, men da flere så usikkert på Malala, skjønte mennene hvem hun var.

- Vennene mine sier at det ble avfyrt tre skudd. Da vi kom fram til sykehuset var håret mitt og fanget til Moniba fullt av blod, skriver 16-åringen i boka.

Malala bor i dag med familien sin i Birmingham i England, der hun og brødrene går på skole.

Fakta om Malala Yousafzai (16)

* Malala Yousafzai ble internasjonalt kjent gjennom en blogg på BBC i 2009 og har i flere år kjempet for jenters rett til å gå på skole.
* Selv vokste hun opp i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen, hvor jenteskoler ble brent.
* I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.
* 9. oktober 2012 ble hun skutt i hodet av Taliban på vei til skolen. Hun ble fløyet til Storbritannia hvor hun ble operert.
* I juni vendte hun tilbake til England for å begynne på skole i Birmingham.
* Hun har også blitt nominert til Nobels fredspris, og nevnes av flere blant favorittene.
* FN har døpt bursdagen hennes, 12. juli, til Malala Day.

Kilde: Ritzau/NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere