*Nettavisen* Nyheter.

- Det er vanskelig å si hvor dette vil ende

OPPRØRER: En opprører foran en moské i Bentiu der hundrevis av sivile ble massakrert ifølge FN. Foto: Stringer (Reuters)

FN-avsløringer om massakre til tross: Grusomhetene tiltar, ifølge norsk forsker.

22.04.14 18:55

JUBA/OSLO (NTB-Bibiana Piene): FN-avsløringene om massakrer legger ingen demper på stridslysten i Sør-Sudan. Tirsdag var det nye sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere.

Dagen etter at FN avdekket de verste massakrene i Sør-Sudans unge historie, kunngjorde hæren at den kjempet mot opprørerne i tre delstater.

Opprørerne skal ha gått til angrep flere steder i den oljerike delstaten Unity, der massakren i Bentiu i forrige uke fant sted, opplyser hærens talsmann Philip Aguer til nyhetsbyrået AFP.

Aguer sier at hæren har gjort en «strategisk tilbaketrekking» fra Mayom, en landsby om lag 50 kilometer vest for Bentiu.

- Men kampene fortsetter, vi er like ved og vil ikke tillate at opprørerne rykker videre fram, sier Aguer.

Nekter for massakre

Mandag rapporterte FN om at flere hundre mennesker ble massakrert da opprørerne, som ledes av Sør-Sudans avsatte visepresident Riek Machar, erobret den strategisk viktige oljebyen Bentiu i forrige uke. Massakren skal være en av de aller verste i den krigsherjede, ferske nasjonen. Bare i hovedmoskeen i byen skal mer enn 200 sivile dinkaer ha blitt drept av nueropprørerne, mens over 400 ble såret.

Klikk på bildet for å forstørre.

BENTIU: Bilde hentet fra en video viser døde kropper på en vei i Bentiu i Sør-Sudan søndag. Foto: (Ap)


Opprørerne benektet tirsdag at de var ansvarlige for drapene, og kaller beskyldningene for «ubegrunnet og billig propaganda». I stedet legger de skylden på regjeringsstyrkene.

- Regjeringsstyrkene og deres allierte begikk disse avskyelige forbrytelsene mens de trakk seg tilbake, hevder opprørernes talsmann Lul Ruai Koang, som roser opprørsstyrkene som «galante».

Grusomhetene har tiltatt

Forsker og Sudan-ekspert Øystein Rolandsen mener likevel mye tyder på at det var nuere som sto bak massakren.

- Det er det mest sannsynlige, sier Rolandsen til NTB. Også FN har påpekt at massedrapene skjedde etter at opprørerne inntok byen.

Rolandsen peker på at grusomhetene har tiltatt den siste tiden. To dager etter erobringen av Bentiu gikk unge menn fra dinkastammen til angrep på FN-leiren i Bor, der rundt 5.000 personer, i hovedsak nuere, har søkt tilflukt. Minst 58 av dem ble drept i urolighetene, som skal ha oppstått da flyktningene i leiren feiret opprørernes seier i Bentiu.

- Det er vanskelig å si hvor dette vil ende, sier han.

Fredsforhandlingene i Addis Abeba har så langt ikke ført de stridende partene et skritt nærmere hverandre. Ingen av dem er heller sterk nok til å knuse den andre militært, framholder Rolandsen.

FN maktesløs

Samtidig står FN-styrken i Sør-Sudan (UNMISS) nærmest maktesløs, uten sjanse til å stanse stridighetene.

Ifølge Rolandsen sliter FN-styrken med at den er for liten og for dårlig utrustet.

- Det fører igjen til at de sliter med moralen. Men disse styrkene var aldri tiltenkt å beskytte folk i en borgerkrigssituasjon, sier han.

Han håper at regntida som er like om hjørnet, kan bidra til å legge en demper på kamphandlingene.

- Hvis man er optimist, kan det jo tenkes at dette vil åpne for nye politiske forhandlinger, sier Rolandsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag