*Nettavisen* Nyheter.

- Det kan ha reddet livet hans

Foto: (TV 2)

TV 2-reporter Fredrik Græsvik tror at den UD-ansatte overlevde fordi han ble evakuert først. Les om hendelsesforløpet.

17.01.08 23:06

Carsten Thomassen ble drept i terroraksjonen på Serena hotell i Kabul mandag. En UD-ansatt ble hardt skadd i angrepet. Han ligger fortsatt på militærsykehuset i Kabul, og tilstanden er alvorlig, men stabil.

Fredrik Græsvik og TV 2-fotograf Åge Aune befant seg på hotellrommet da skytingen og bombingen startet. De løp ned i lobbyen for å se hva som skjedde.

Græsvik sier at den UD-ansatte (NN) ble skutt i resepsjonsområdet.

Norske pass på gulvet
- NN ble skutt da han befant seg i et område bak resepsjonen i lobbyen. Han var sammen med et par andre diplomater fra ambassaden. Han fikk førstehjelp fra en av de ambassadeansatte som kom bort til ham. Vi kom ned dit omtrent samtidig. Jeg så at det var norske pass på gulvet i lobbyen, og så at det var blodspor fra passene som ledet inn mot en dør, forteller Græsvik.

Der lå den UD-ansatte skadet på gulvet.

- Vi bisto med førstehjelp, og gikk deretter opp for å hente førstehjelpsutstyr på hotellrommet. En brite og en ire ble igjen sammen med NN.

Da hadde allerede utenriksminister Jonas Gahr Støre og den norske delegasjonen blitt evakuert ned i kjelleren av livvaktene fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Hull i lungen
Græsvik og Aune kom deretter tilbake til NN.

- Han hadde hull i lungen og vi forsøkte å tette igjen hullet for å stanse blødningen. Deretter løp jeg til resepsjonen for å få tak i noen som kunne evakuere ham, sier Græsvik.

Der fikk Græsvik beskjed om at Dagbladet-journalist Carsten Thomassen også var blitt skutt.

- Da vi gikk tilbake til NN, så vi at han fikk medisinsk behandling fra kyndig folk. Derfor gikk vi over til Carsten med førstehjelpsutstyret, sier han.

Carsten og NN lå ifølge Græsvik langt unna hverandre og befant seg på hver sin fløy i det enorme lobbyområdet.

- Mens jeg sto oppe hos Carsten tok jeg telefonkontakt med Anne Lene Dahle Sandsten (kommunikasjonssjef i UD som befant seg i kjelleren sammen med Støre jour. anm.), og jeg fortalte at vi hadde to norske som lå nede, sier han.

Falt om og døde
Græsvik understreker at hotellet var under angrep og at det fortsatt befant seg angripere i bygningen. På et tidspunkt møtte han på en kvinne i lobbyen som var skutt to ganger i brystet.

- Hun falt om og døde, sier han.

Da Forsvarets sanitet var på plass på hotellet med et pansret kjøretøy, tok de med seg personen som lå nærmest inngangen. Ifølge Græsvik var det bare plass til én båre i det pansrede kjøretøyet.

- De tok den mannen som lå nærmest. Det at NN ble tatt først, kan kanskje ha reddet livet hans, sier han.

- Heldigvis så var det NN som ble reddet først, legger han til.

Carsten Thomassen var først på plass på operasjonsbordet én time og 54 minutter etter at han ble skutt. Thomassen døde av skadene senere samme kveld. Ifølge Dagbladets opplysninger hadde Thomassen blitt påført så store skader at han sannsynligvis ikke ville ha overlevd selv om han hadde kommet raskere til sykehuset.

Les også: To timer før Carsten var på sykehus

- Gjorde alt vi kunne
Græsvik er oppgitt over at Utenriksdepartementet og Forsvaret har blitt kritisert for håndteringen av situasjonen.

- De redaksjonene som sender medarbeidere i krig har hovedansvaret for deres sikkerhet og evakuering. Man kan ikke skyve dette ansvaret på andre instanser. Hvis noen skal klandres for at Carsten ikke ble evakuert, så er det de som sto sammen med ham. Og vi gjorde alt vi kunne for å redde ham, sier han.

- Ville ikke overlevd
Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Kristin Melsom opplyser at UD har opprettet en gruppe som er i ferd med å analysere det konkrete hendelsesforløpet under terrorangrepet. Utenriksdepartementet vil fortsatt ikke identifisere den skadde UD-medarbeideren.

- Det er etter ønske fra de pårørende, så foreløpig har vi ikke gått ut med navnet, sier Melsom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag