*Nettavisen* Nyheter.

- Det nye testamentet hjelper meg

Foto: Arne Lutro (TV 2 Nettavisen)

PHUKET (TV 2 Nettavisen): Tilsynelatende upåvirket står rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum midt blant tusen døde og foretar en post mortem-undersøkelse. - Jeg går med det nye testamentet på brystlommen. Det hjelper meg, sier han.

09.02.05 10:28

Det er ikke den første katastrofen Rognum bokstavlig talt har stått midt oppi. Etter at Scandinavian Star brant, fikk den erfarne professoren ved rettsmedisinsk institutt jobben med å identifisere de 158 døde som lå i det utbrente skipet.

- Det er klart at det går inn på en. Vi er mennesker vi også, sier rettsmedisineren til TV 2 Nettavisen.

Fredag begynte han jobben med å identifisere de over 1000 døde, trolig svært mange av dem skandinaver, som ligger ved Bang Muang-tempelet 15 km nord for dødsbyen Khao Lak. De døde kroppene har ligget under åpen himmel i fem dager uten noen form for kjøling. I tillegg til en uutholdelig stank, er synet av likene ubeskrivelig.

Mistet testamentet
Lørdag var en rekke identifiseringsteam i sving ved det ene av de tre templene ved Khao Lak. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer ligger det til sammen mellom 3000 og 4000 døde på de tre tempelplassene.

Norge har alt fem personer fordelt på to identifiseringsteam i sving. Søndag kommer det enda to norske til Phuket, en tannlege og en rettsmedisiner. I tillegg har danskene to team og svenskene ett på stedet. Sammen jobber de side ved side med thailandske identifiseringseksperter.

Arbeidet er tungt både fysisk og psykisk.

- Vi holder oss oppe ved å snakke sammen. Det er viktig å ta hånd om hverandre. Selv har jeg støtte i det nye testamentet. Jeg går med det på brystlommen. Men i går mistet jeg det og finner det ikke igjen. Det gjør i grunn ikke så mye, for jeg har med meg en hel bibel også, sier Rognum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han forteller også at tekstmeldinger fra kjente og kjære hjemme, som sier de tenker på ham, hjelper ham gjennom dager som disse.

- Det er godt å vite at folk husker på meg hjemme og at de har meg i tankene.

Ferdig på noen dager
Rongum forteller til TV 2 Nettavisen at arbeidet med identifiseringen har fått en litt treg start. Varmen og manglende kjølemuligheter, samt forsinkelser med helikoptertransporten lørdag, har forsinket arbeidet. Fredag anslo Rognum at det trolig ville ta uker å få undersøkt alle likene.

- I løpet av noen timer har våre fem nordiske team foretatt post-mortem på rundt 25 personer. Men jeg er optimist og tror vi skal klare å bli ferdige på noen dager. Vi er mange team som jobber her oppe og når vi kommer skikkelig i gang, tror jeg det vil ta langt kortere tid enn tidligere anslått, sier Rognum.

De norske rettsmedisinerne har tatt med seg alt de trenger av utstyr selv. Det er Rognum glad for i dag, for ved Bang Muang-tempelet er det lite som ligger til rette for gode arbeidsforhold.

- Vi jobber på bakken og har ikke strøm eller vann. I dag fikk de tørris som ble sprayer utover plassen. Det hjelper litt. Men vi skikkelige kjølemuligheter er nødvendig. Vi er blitt lovet kjølecontainere, men vi har så langt ikke fått noen, sier rettsmedisineren til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lenge før vi får svar
Hvor lang tid det vil ta før pårørende kan vente å få svar på undersøkelsene, tør ikke Rognum å spekulere i.

- De må nok forvente at det vil ta lang tid. Det vi samler inn av kjennetegn, DNA og røntgen av tenner må sammenlignes med de opplysningene som er gitt om de savnede. Dette er et enormt arbeid, sier han.

Det er de thailandske rettsmedisinerne som leder hele identifiseringsarbeidet. De norske er underlagt dem, og til slutt skal alle resultatene samles inn i en stor database som alle får tilgang til.

- Vi begynner i en ende av en rad og jobber oss bortover. Vi ser ikke spesielt etter skandinaver og undersøker alle. På denne måten slipper vi dobbeltarbeid og arbeidet skjer raskere, sier Rognum til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag