*Nettavisen* Nyheter.

- Det var en absurd følelse

Foto: MAHMUD HAMS (AFP)

Raymond Johansen snakker ut om det sterke besøket. Se bilder av ødeleggelsene.

22.01.09 17:10

Statssekretær i Utenriksdepartementet Raymond Johansen var torsdag på besøk på Gazastripen. Hensikten med besøket var å få førstehåndsinntrykk av behovene for gjenoppbygningen av det krigsherjede Gaza.

- Først og fremst er det enorme behov for humanitær bistand og det er selvfølgelig store utfordringer når det gjelder gjenoppbygningen av Gaza. Dette er en traumatisert befolkning som er utsatt for en blokade i 18 måneder, og krigen kommer på toppen av dette, sier Johannsen til Nettavisen.

- Når det gjelder egne inntrykk, så er dette et nedslitt samfunn fra før av. Det er en absurd følelse å se at dagliglivet vender tilbake samtidig som at man ser utbombende hus, sier Johansen.

- Norge må koordinere
Johansen understreker at det er et tilstrekkelig behov for internasjonalt engasjement og at det er helt avgjørende å få på plass en politisk fredsavtale. Men først må palestinerne på Gazastripen få den nødvendige krisehjelpen.

- Nå må det være en grundig gjennomgang av behovene og mange må bidra. Norge må koordinere denne innsatsen som leder for giverlandsgruppen og støtte opp mot de palestinske myndighetene, sier han.

Mer enn 4000 bygninger er ødelagt og 20.000 hus skadet i den israelske offensiven som varte i 22 dager. Minst 1300 palestinere er blitt drept hvor av en tredel er barn. I tillegg er 5000 skadd.

Den humanitære situasjonen på Gazastripen omtales som kritisk og innbyggerne mangler elementære ting som mat, vann, medisiner og strøm. 50.000 palestinere er blitt hjemløse.

- Israel må åpne grensene
FNs nødhjelpskoordinator John Holmes har oppfordret Israel til å åpne grensene til Gaza, slik at palestinerne kan få det nødvendige materialet til å starte gjenoppbygningen.

Gjenoppbygningen vil anslagsvis koste flere milliarder dollar. Israelske styrker trakk seg ut fra Gaza onsdag, men står klare på grensen i tilfelle den skjøre våpenhvilen blir brutt. Våpenhvilen kom på plass søndag.

Internasjonale diplomater er i Egypt hvor de jobber med å tilrettelegge for en vedvarende våpenhvile mellom Israel og Hamas.

Samtidig kommer det meldinger om at palestinerne har gjenopptatt bruken av smuglertunnelene mellom Gazastripen og Egypt.

- Den er snart i drift, men jeg kommer ikke til å frakte inn narkotika eller våpen. Jeg har planer om å bruke den til å frakte inn det folk trenger mest – nemlig mat og drivstoff, og det er svært lønnsomt, sa en tunneleier til Reuters torsdag.

Et av målene med Israels offensiv var nettopp å ødelegge disse tunnelene, som blir brukt til å frakte matvarer, drivstoff og forsyninger, samt smugle raketter inn til Gaza.

Israels forsvarsminister sa onsdag at de hadde lyktes med å ødelegge 150 tunneler i løpet av offensiven.

Livni truer med nye angrep
Utenriksminister Tzipi Livni advarer på det sterkeste at bruken av smuglertunnelene blir gjenopptatt, og understreker at Israel ikke vil tolerere dette.

- Én ting må være klart. Israel forbeholder seg retten til å handle militært mot tunnelene én gang for alle. Hvis vi må handle, så vil vi gjøre det, sa Livni til nyhetsbyrået AFP.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømte krigshandlingene til Israel og kalte angrepene uakseptable da han besøkte Gaza tirsdag.

Kilder: The Times, BBC, AP, AFP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.