RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AFP)

- Det var et sjokk

Sist oppdatert:
- Det var et sjokk. Jeg visste ikke engang at jeg var nominert, sier nobelprisvinner Shirin Ebadi.

Den iranske advokaten og menneskerettsforkjemperen er overveldet over meldingen om at hun er tildelt årets Nobels fredspris.

- De ringte meg fra Nobelkomiteen og ba meg høre på radio. Det var et sjokk. Jeg hadde aldri trodd at jeg kunne få prisen i år. Kanskje en gang i framtiden, men ikke ennå, sier Ebadi til NTB.

- Denne prisen tilhører ikke bare meg, den tilhører alle som jobber for demokrati og fred i Ira, sier Ebadi til AFP.

Stor betydning
Hun tror ikke at prisen vil få stor betydning for hennes eget liv, men vil være viktig for kampen for menneskerettigheter i Iran.

- Hele verden og alle i Iran mener at demokrati er den beste måten å leve på i Iran. Jeg er glad for at Nobelprisen vil hjelpe mitt folk, sier Ebadi til AFP.

Nobelkomiteen klarte ikke å få tak i Ebadi før hun ble offentliggjort som vinner klokken 11 fredag. Direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad fikk imidlertid tak i hennes mann i Teheran og fikk overbrakt nyheten.

- Vi har ikke fått tak i henne. Hun er i Paris og har ikke med seg mobiltelefon, sa Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs ved offentliggjøringen av prisen.

Glad og stolt
Til NRK sier Ebadi at hun er glad og stolt over å ha vunnet prisen, og at hun selvfølgelig kommer til Oslo for å motta den 10. desember.

Ebadi ble tildelt fredsprisen for sin innsats for demokrati og menneskerettigheter.

- Som advokat, dommer, foreleser, forfatter og aktivist har stemmen hennes vært sterk og klar i landets hennes Iran, og langt utover hjemlandet. Hun har stått fram med stor faglig tyngde, stort mot og har trosset faren for sin egen sikkerhet, sa Mjøs i sin begrunnelse for valget.

Dommer
Shirin Ebadi er kjent som en av Irans første kvinnelige dommere. Hun måtte fratre sin stilling som følge av revolusjonen i 1979, da et konservativt islamsk presteskap overtok styringen av landet og innførte strenge restriksjoner for kvinners deltakelse i samfunnslivet.

Ebadi arbeider aktivt for rettighetene til flyktninger, kvinner og barn. Hun har i tillegg engasjert seg i en rekke brennbare saker som advokat. Blant annet arbeidet hun aktivt og med hell, med å avsløre oppdragsgiverne bak angrepet på studentene ved universitetet i Teheran i 1999 da flere studenter mistet livet.

Det er første gang siden 1997 at en kvinne får Nobelprisen. Ebadi er den tredje muslimen som får fredsprisen. De to første var Egypts president Anwar Sadat og den palestinske presidenten Yasser Arafat. Hun er med andre ord den første kvinnelige muslimen som får prisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere