*Nettavisen* Nyheter.

- Det var mange vi ikke fikk hjulpet

Utenriksminister Jan Petersen innrømmet lørdag at det var mange nordmenn UD ikke fikk hjulpet da de dødbringende flodbølgene slo innover Sør-Asia i romjulen.

12.03.05 16:38

«Gir det mening å sette inn store ressurser på å forberede så store, uforutsigbare og sjeldne katastrofer? Ville mer relevant beredskap gjort vesenlig forskjell for krisehåndteringen?» spør Tokyo-ambassadør Åge Grutle i den interne evalueringsrapporten om UDs håndtering av tsunami-katastrofen i Sør-Asia som ble offentliggjort lørdag.

Spørsmålet er en følge av Grutles konklusjon, nemlig at «utenrikstjenesten ikke var godt forberedt på en krise av flodbølgekatastrofens omfang og karakter og at dette, tross ekstraordinær innsats på alle plan, medførte betydelige svakheter i håndteringen av krisen.»

Ja, mener Petersen
- Er det egentlig formålstjenlig for UD å være forberedt på så enorme og sjeldne katastrofer som denne?

- Vi bør være bedre forberedt, og vi bør være forberedt på større katastrofer enn før, svarer utenriksminister Jan Petersen.

Dette arbeidet er allerede i gang, påpeker Petersen overfor TV 2 Nettavisen.

- I forbindelse med flodbølgekatastrofen måtte vi rekruttere mange der og da, og det var attpåtil midt i jula. Nå øker vi kapasiteten ved å etablere kriseteam som kan rykke ut, forklarer Utenriksministeren.

- Mange fikk ikke hjelp
Petersen mener i utgangspunktet at UDs systemer for krisehåndtering fungerer bra.

- Men det er ikke ingen nyhet at katastrofen var for stor for oss, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Det er jo det som er jo kjernen. Vi er satt opp til å håndtere normale hendelser, men dette var større enn vi noen gang har vært borti før.

Petersen innrømmer at beredskapen var mangelfull, og beklager at UD ikke strakk til.

- Særlig de første dagene følte vi at det var mange vi ikke klarte å hjelpe.

Glad for skryt
Det var Petersen selv som ba ambassadør Grutle utarbeide en interne evalueringsrapport.

- Jeg syns det ble en bra rapport, og jeg glad for at den er så tydelig på at våre folk gjorde en jobb som var ekstraordinær, sier Utenriksministeren til TV 2 Nettavisen.

- Grutle baserer det meste av innholdet og konklusjonene i rapporten på samtaler med ansatte i Utenrikstjenesten, og har brukt svært få eksterne kilder¿

- Ja, og der ligger hele poenget. Dette er ikke en evaluering som skal komme i konkurranse med Reinås-utvalgets rapport.. Det er de som skal ta det eksterne blikket, mener Utenriksministeren.

Venter på ekstern rapport
- Du får mye forståelse for at ikke alt kunne fungere optimalt med de ressursene dere hadde til rådighet. Tror du Reinås-utvalget vil være like raus?

- Jeg aner ikke hva de kommer med. De har jo en mye større jobb, svarer Utenriksministeren.

Rapporten fra Reinås-utvalget ventes å være klar 20. april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag