*Nettavisen* Nyheter.

- Dette bildet skal spre frykt

Foto: Iran Human Rights

Her blir han hengt i full offentlighet.

19.04.11 08:45

Tre unge menn ble hengt på en offentlig plass i den iranske byen Shiraz søndag.

Abolfazl Faraei (28), Reza Roshanfekr (27) og Seyed Rokneddin Karimi (28) var dømt til døden for å ha drept en sikkerhetsvakt for to år siden. I tillegg var de dømt for kidnapping og væpnet ran, ifølge det iranske statsstyrte nyhetsbyrået IRNA.

- En barbarisk handling
Menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights fordømmer søndagens offentlige henrettelser.

- Offentlige henrettelser er en barbarisk handling som ikke kan tolereres av verdenssamfunnet i 2011, sier talsperson for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, i en uttalelse.

- Offentlige henrettelser er også en forbrytelse mot samfunnet og har kun til hensikt å spre frykt i samfunnet, fortsetter han.

- Vil spre frykt før sommeren
Iranske myndigheter har tidligere brukt vestlige høytider som blant annet julen til å gjennomføre omstridte henrettelser. Årsaken er at henrettelsene ikke får like mye oppmerksomhet i Vesten under høytidsfeiringer.

- Hvorvidt de bruker påskehøytiden bevisst, vet jeg ikke. Men man skal ikke se bort ifra det. Men det har nå vært et opphold i henrettelser i Iran på grunn av iransk nyttårsfeiring, så derfor er det viktig for dem å øke antall henrettelser for å spre frykt i forkant av sommerens demonstrasjoner, sier Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Amiry-Moghaddam sier det hvert år er ventet omfattende protester i Iran i juni måned. Det skyldes blant annet markeringen av opptøyene som fulgte etter presidentvalget 12. juni 2009.

- Søndagens henrettelser skjedde jo i full offentlighet, og de publiserte jo også bilder for at disse henrettelsene skal ha mest mulig effekt.

- Siden begynnelsen av året til nå har det vært over 160 henrettelser. Disse er jo offisielle henrettelser. Men det er store mørketall. I fjor så hadde vi jo mer enn 300 hemmelig henrettelser som vi klarte å bekrefte.

- 650 henrettet i fjor
Iran er ett av de landene i verden som gjennomfører flest henrettelser. Ifølge en rapport fra britiske myndigheter ble 650 mennesker henrettet i 2010.

Ifølge den britiske rapporten «The 2010 Foreign & Commonwealth Office Report» var 590 av de henrettede dømt for narkotikaforbrytelser. 27 ble henrettet for Moharebeh, som er krig mot Gud.

Det norske utenriksdepartementet opererer også med sine egne anslag, men ønsker ikke å offentliggjøre disse tallene, ettersom det er vanskelig å verifisere.

Iran Human Rights har i sin egen årsrapport anslått nærmere 750 henrettelser i 2010.

- Vi hadde 546 henrettelser som vi kunne bekrefte, pluss cirka 200 som vi ikke kunne bekrefte. Men de britiske har jo bekreftet 650, og det er veldig mye. Til sammenligning hadde USA 45 henrettelser, sier Amiry-Moghaddam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.