*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ekstremt naivt

Foto: YURI KADOBNOV

Obama og Co dropper OL. Amnesty mener det er naivt av IOC å tro at OL ikke er politisk.

19.12.13 07:22

(Nettavisen): Det hvite hus kunngjorde tirsdag at verken president Barack Obama, førstedame Michelle Obama eller visepresident Joe Biden vil delta på OL-arrangementet i Sotsji, Russland i februar. Forholdet mellom Obama og Russlands president Vladimir Putin er som kjent kjølig som følge av blant annet Edward Snowden-affæren.

Men Obama-administrasjonen er også tydelig opprørt over russernes innskrenkning av homofiles rettigheter. Beslutningen om å droppe OL kan derfor også tolkes som et signal fra USA om at menneskerettighetsbrudd ikke tolereres.

Obama blir den siste i rekken av flere statsledere som velger ikke å komme til OL.

- Jeg synes dette er leit. Vi hadde håpet at det skulle komme en del statsledere. Jeg må bare gjenta meg selv. Dette synes jeg er leit å høre, sier medlem i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Gerhard Heiberg, til Nettavisen.

Russland har nylig innført en lov som forbyr homofile markeringer rettet mot mindreårige. Russiske myndigheter har tidligere gjort det klart at «homopropaganda» er helt uakseptabelt under vinterlekene. Mange kritiske røster har derfor etterlyst en omfattende boikott av OL-arrangementet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Sigurdssøn/SCANPIX

- OL skal være upolitisk
Heiberg mener politikk ikke skal blandes sammen med idrett.

- Jeg er selvfølgelig ikke enig i Russland i det de har gjort her. Men vi hadde håpet at statsledere kunne se at OL er noe som samler og lar politikk ligge, og at man møter til fredelig kappestrid og snakker sammen, sier Heiberg.

- Man skal ikke bruke OL som en politisk arena. Det skal være upolitisk. Det er idretten som skal stå i fokus, sier Heiberg.

- Naivt
Amnesty mener imidlertid at OL er alt annet enn upolitisk.

- Det å innbille seg at OL ikke er politisk, er ekstremt naivt. De statene som har OL, bruker det helt bevisst politisk til å promotere seg selv. Det å late som at det er upolitisk, er i beste fall naivt. Jeg tror Heiberg vet dette veldig godt, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

Heiberg sier at både Den internasjonale olympiske komité og russiske myndigheter har forsøkt å imøtekomme kritikerne av lovgivningen som forbyr positiv omtale av såkalte «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner».

- I OL-charteret står det at det ikke skal skje noe diskriminerende eller være noen demonstrasjoner som tar fokuset i disse 16 dagene som OL varer. Derfor har vi ført lange samtaler med Russland om denne nye lovgivningen. Vi regner med at det kommer demonstrasjoner, og har blitt enige med russiske myndigheter om å ha enkeltarenaer hvor man kan snakke fritt, så håper vi på at det tar vekk en del av dette, og setter idretten i forgrunnen, sier Heiberg.

- Obama har ikke tid
Regjeringssjefene i Tyskland og Frankrike vil heller ikke delta på OL-arrangementet. I den offisielle uttalelsen fra Det hvite hus, heter det at Obamas hektiske tidsskjema i februar ikke tillater et besøk til OL. Men Det hvite hus har ikke spesifisert hva han skal gjøre i stedet.

Det er også kjent at USA har plukket ut to åpne homofile utøvere, tennislegenden Billie Jean King og hockeyspilleren Caitlin Cahow, som skal stå i spissen for den amerikanske OL-delegasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Oppfordrer ikke til boikott
Amnesty er opptatt av at omverden tar avstand fra lovgivningen i Russland som begrenser forsamlingsfriheten og ytringsfriheten til for eksempel homofile.

- Amnesty oppfordrer ingen til å boikotte OL, verken statsledere eller utøvere. Men vi er opptatte av at man skal si ifra til russerne om de menneskerettighetsbruddene som begås i landet. Hvordan man gjør dette, får være opp til det enkelte idrettsforbundet, statsleder og utøver. Det viktigste er at man sier ifra, sier Egenæs.

- Dette er en viktig kommunikasjon russerne må få, og de må få det høyt, legger han til.

Egenæs sier at han også forventer at Norges statsminister Erna Solberg sender et signal til Russland.

- Hvordan Erna Solberg velger å gjøre dette, skal ikke vi legge oss bort i, bare hun gjør det.

Statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor sier til Nettavisen at det ennå ikke er avklart om Solberg skal reise til OL.

- Vil statsministeren sende et signal til Russland i forbindelse med OL?

- Vi er generelt bekymret for det økte presset på sivilsamfunn og menneskerettigheter i Russland gjennom lovendringene som er innført det siste halvannet året. Norske myndigheter tar naturligvis opp bekymringen med våre russiske samtalepartnere, og statsministeren tok det selv opp da jeg nylig møtte Føderasjonsrådsleder Valentina Matvienko i Oslo i forrige uke, sier statssekretær Sigbjørn Aanes til Nettavisen.

Amnesty er fornøyde med at menneskerettighetssituasjonen i Russland allerede har fått mye fokus i forkant av OL.

- Det er godt å se at det Putin og Russland hadde planlagt med OL, nemlig et gigantisk PR-arrangement, også får det utfallet av at russiske menneskerettighetsbrudd kommer på dagsorden, sier Egenæs.

Kilder: The Washington Post, Huffington Post.

Ny lovgivning i Russland
Russland har vedtatt en såkalt anti-propagandalov som forbyr alt som kan sies å være positiv omtale – uten at det er nærmere definert – av «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner».

Forbudet rammer i bred forstand grunnleggende rettigheter for lhbt-personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Loven er blitt møtt med ulike former for protester, blant annet fra kjente idrettsutøvere i forkant av det kommende vinter-OL i Sotsji, til aksjoner som å male gangfeltet utenfor Russlands ambassade i Oslo i regnbuefarger.

Kilde: NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag