RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: RONNY HARTMANN

- Dette er en kamp uten regler

Sist oppdatert:
Tidligere verdensmester i boksing ønsker å slå knockout på forhatt president.

(Nettavisen): Den tidligere verdensmesteren i boksing og nasjonalhelten Vitalij Klitsjko sier han er klar til å lede demonstrasjonene i den ukrainske hovedstaden Kiev. Eksperter Nettavisen har snakket med, utelukker ikke at bokseren har en reell mulighet som presidentkandidat i det urolige Ukraina.

Boksemesteren grunnla for tre år siden sitt eget politiske parti Udar, som betyr «slag». Den to meter høye kjempen sier han er villig til å ta fullt lederskap for opposisjonen og demonstrantene som krever regjeringens avgang.

- Jeg er klar til å ta ansvar. Jeg vet at vi kjemper for framtiden til landet vårt, og jeg vet at det er en tøff kamp og en kamp uten regler, sier den tidligere bokseren i en uttalelse.

Hundretusener av ukrainske demonstranter tok ut i gatene i Kiev søndag for å protestere mot det de mener er et korrupt, brutalt og udemokratisk regime.

Mangler lederskikkelser
Men problemet er at demonstrantene mangler klare lederskikkelser til å ta opp kampen mot sittende president Viktor Janukovitsj, som for eksempel mesterhjernen bak Oransjerevolusjonen, Julia Timosjenko. Problemet er bare at Timosjenko sitter selv fengslet.

Mange ser nå mot Klitsjko, og håper at han kan bli den nye lederen.

- Han er reell kandidat politisk sett, men det kan være et kinkig problem. Man har innført en del nye regler i forbindelse med presidentvalget i Ukraina, hvor man blant annet krever at en kandidat må ha bodd i Ukraina de siste ti årene og betalt skatt til den ukrainske staten de siste ti årene. Mange mener at denne loven ble innført for å hindre at Klitsjko skal kunne stille, sier seniorforsker ved NUPI, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

- Han har hatt en internasjonal karriere og har derfor ikke betalt skatt til Ukraina, sier Godzimirski.

- Vært bokser hele livet
Norsk Ukraina-ekspert tror ikke nødvendigvis at tiårsregelen vil sette en stopper for eksbokserens politiske ambisjoner.

- Når det gjelder Klitsjko, er det ikke nødvendigvis et hinder for ham at han har bodd i Tyskland så lenge. Man kan finne en måte å løse den formaliteten på, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, til Nettavisen.

- Han er den mest populære nå. Men det en kan sette spørsmålstegn ved, er hans evne til å være politiker. Strengt tatt har han vært bokser hele livet, og han har ikke imponert med sine politiske ferdigheter i opposisjon. Men man kan jo lære, sier Bukkvoll.

Bukkvoll tror ikke at eksbokseren kan bli en like sterk lederskikkelse som den fengslede Julia Timosjenko.

- Han er ikke karismatisk nok til det.

Meningsmålingene viser at Klitsjko er den opposisjonspolitikeren som har størst mulighet til å slå Janukovitsj i et eventuelt presidentvalg. I tillegg er han den politikeren som har størst tillit blant det ukrainske folket, ifølge målingene.

En av grunnene til dette, kan være at folket antar han har tjent såpass mye penger på boksing, at han ikke har behov for å berike seg ytterligere på statens penger.

Framskynde valget?
Onsdag antydet Ukrainas visestatsminister at regjeringen er forberedt på å framskynde presidentvalget i 2015 for å løse krisen.

Godzimirski sier at et framskyndet valg kan også være en taktikk fra regjeringen for å hindre at Klitsjko skal kunne stille som presidentkandidat.

- For noen måneder siden innførte de disse reglene som setter en stopper for en sterk kandidat. Det betyr at de blir anklaget for å bruke virkemidler til å beskytte Janukovitsj, sier Godzimirski.

- Vil Klitsjko kunne innfri disse kravene om presidentvalget avholdes først i 2015, Godzimirski?

- Det er jeg usikker på, men da har man lengre tid til å gjøre noe med disse reglene, sier han.

Bukkvoll sier det er uklart nøyaktig hva visestatsministeren mente med uttalelsen om å framskynde valget, ettersom han gikk delvis tilbake på det i oppfølgingsspørsmålet fra journalisten.

- Men hvis Janukovitsj, som har veldig liten folkelig støtte, nå går med på å framskynde presidentvalget og parlamentsvalget, så må det nesten ha vært et opprør innad i partiet og at det er noen som prøver å avsette ham, sier Ukraina-eksperten.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Samle opposisjonen
Titusener av ukrainere har nå protestert i gatene i nesten en uke mot den sittende regjeringen, og det er uklart hvordan dette vil ende. Det har vært flere tilfeller med voldelige sammenstøtt mellom politi og demonstranter, hvor førstnevnte anklages for å ha utøvd brutal politivold.

- Det er farlig å spå om framtiden her. Det kan hende at protestene går over uten den store revolusjonen nå. Men selv om de (regjeringen) skulle komme seg unna, så vil de være utrolig svekket fram til valget i 2015, sier Bukkvoll.

- Vil Klitsjko kunne seile opp som en sterk presidentkandidat, Bukkvoll?

- Siden han har bodd så lenge i Tyskland, så har han førstehåndskunnskap om hvordan et politisk system kan fungere, og det kan tale for ham. Han vet at det går an å ha en rettsstat og et demokrati.

- Det avgjørende vil være hans evne til å få støtte og lage avtaler med resten av opposisjonen. Men hvis andre i opposisjonen skal støtte ham, så må de også få noe tilbake. Det står og faller på hans evne til å samle opposisjonen, sier Bukkvoll.

Stridens kjerne
Stridens kjerne ligger i Ukraina er at demonstrantene føler de ikke får ta del i den viktige politiske prosessen om hvorvidt landet skal bevege seg mot EU eller Russland. Janukovitsj vil ha sterke bånd til Russland, mens opposisjonen ønsker at landet skal bevege seg i en vestlig retning. Protestene ble utløst av at den sittende regjeringen vraket en samarbeidsavtale med EU. Demonstrantene krever regjeringens avgang.

Utenriksminister Børge Brende (H), som er i Kiev i forbindelse med OSSEs utenriksmøte, mener de 50 millioner innbyggerne i Ukraina ikke er «tatt med på råd om den viktigste beslutningen Ukraina skal fatte etter murens fall», melder NTB.

- De demonstrantene og ungdommene som demonstrerer i Kievs gater nå, er ikke minst frustrert over at president Janukovitsj i tolvte time bestemte at man ikke skulle signere den assosieringsavtalen alle trodde skulle signeres, sier utenriksministeren.

Kilder: NTB; Associated Press, The Times

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere