RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er et spark i baken til surpompene

Foto: SAUL LOEB (AFP)
Sist oppdatert:
NUPI-direktør Jan Egeland mener prisen er forpliktende overfor Obama-kritikerne.

Fredag formiddag overrasket Den norske Nobelkomiteen hele verden da de kunngjorde at president Barack Obama tildeles årets Nobels fredspris. Kritiske røster vil nok omtale dette som en populistisk pris, men NUPI-direktør Jan Egeland mener prisen er berettiget.

- Dette er overraskende, modig, og riktig. Jeg er enig med komiteen om at det er sjeldent at noen statsleder noen gang så klart har endret en supermaktspolitikk fra ledelse gjennom alenegang til ledelse gjennom samarbeid, sier Egeland til Nettavisen.

- Hvorfor er tildelingen så modig?

- Det er modig for han har vært åtte måneder i jobben og skal sitte fire eller åtte år, og det er dermed en pris som skal gi gjennomføringskraft for mange gode initiativer snarere enn en pris som gis for lang og tro innsats. Martti Ahtisaari og Jimmy Carter fikk jo prisen fordi de hadde en udiskutabel innsats, men det er ikke framtiden som er deres, sier Egeland.

Les også: - Obama føler seg ydmyk
Støre: - Jeg håper prisen vil tjene som inspirasjon
Jens Stoltenberg: - Spennende valg
Taliban: - Vi fordømmer tildelelsen
USA-ekspert: - Dette er et svangerskap for fred
Verdens reaksjon: - Overveldende overraskelse
Reaksjoner: - Svært overraskende
Twitter: Dette skrives på nett om Obama
Bildespesial: Se Obamas store øyeblikk

Tent et håp blant mennesker
Nobelkomiteen begrunnet prisen med at Obama har tent et håp blant mennesker, til tross for at han ennå ikke har gjennomført de store politiske endringene. Men Obama har klart kunststykket med å styrke USAs omdømme etter åtte år med George W. Bush i Det hvite hus.

- Jeg har jo møtt Obama i møter og diskutert med ham på TV da han var senator. Helt siden den tid har hans budskap vært hvordan kan USA hjelpe FN i å lykkes i ulike kriser i verden, og hvordan kan USA bidra til en fungerende verden snarere enn at verden støtter supermakten, sier Egeland.

- Hva tror du Alfred Nobel ville ha ment om denne tildelingen?

- Jeg tror komiteen har rett i at den er i samsvar med Alfred Nobels testament, og mer enn de siste tjue prisene som ikke har stått i forhold til testamentet.

Et spark i baken
Men prisen vil også kunne by på utfordringer for Obama.

- Det er forpliktende for Obama, men jeg tror at han vil stå for de visjonene han har gitt uttrykk for. Det jeg også mener er at dette er forpliktende for disse surpompene som nærmest sitter på gjerdet og venter på at Obama skal mislykkes. De får antakelig et spark i baken for å komme ned fra gjerdet og bli med på å samarbeide, sier NUPI-direktøren.

Egeland mener Obamas initiativ med nedrustning av verdens atomvåpen var utslagsgivende for Nobelkomiteens beslutning.

- Hvis det ikke hadde vært for dette, så ville det kanskje ha blitt en annen, sier den tidligere FN-mannen.

Obama ledet FNs sikkerhetsrådsmøte i forrige måned, og FN besluttet å vedta strenge resolusjoner på atomnedrustning.

- Her er det jo fantastiske muligheter for at Obama kan lykkes med å bli kvitt atomvåpen i verden.

Støre gratulerer
Utenriksminister Jonas Gahr Støre tror også prisen vil kunne bidra med fredsskapende arbeid i verden.

- Jeg vil gratulere president Barack Obama med tildelingen av Nobels fredspris av 2009. Det er en overraskende og spennende pris som vektlegger den brede dagsordenen som Obama har etablert – visjonen om en verden uten atomvåpen, internasjonalt samarbeid, og konfliktløsning gjennom dialog, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse til Nettavisen.

- Prisen understreker forventningene til politisk lederskap. Jeg håper prisen vil tjene som inspirasjon for Obama og verdensledere i det viktige arbeidet med å fremme fred, mellomfolkelige løsninger, nedrustning, og i arbeidet med å møte de store klimautfordringene, sier Støre.

Nobels fredspris er blitt kalt «verdens mest ærefulle pris». I fjor gikk prisen til finske Martti Ahtisaari for sin innsats som fredsmekler i en rekke konfliktområder verden over.

Prisen overrekkes under en seremoni i Oslo rådhus den 10. desember, som er Alfred Nobels dødsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere