*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er helt tydelig veldig viktig for Erna

LEDER KOMMISJONEN: Gordon Brown er utnevnt til leder for høynivåkommisjonen som Erna Solberg tok initiativ til. Foto: Ragnhild Håland Simenstad (FN)

Erna Solberg har fått en egen FN-kommisjon for et av sine hjertebarn.

NEW YORK (Nettavisen): 59 millioner barn er uten skolegang. 250 millioner barn på fjerdeklassenivå mangler grunnleggende lese- og skriveferdigheter. Sånn ser verden ut i 2015.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Dette ønsker Erna Solberg å gjøre noe med.

- Dette er helt tydelig veldig viktig for henne, sier Kristin Clemet til Nettavisen.

Vi møter Clemet på et hotell i nærheten av FN i forbindelse med det aller første møtet i høynivåkommisjonen som Erna Solberg har tatt initiativ til, sammen med Chile, Indonesia, Malawi og UNESCO.

Målet er at kommisjonen skal finne finansieringsløsninger for utdanning på et globalt nivå.

- Nå vet jeg at Erna alltid har vært opptatt av utdanningspolitikken hjemme, men det er åpenbart at hun også er opptatt av utdanning i fattige land, og spesielt av jenter og utdanning. Hun er også ganske opptatt av teknologi og utdanning - hvordan teknologi kan hjelpe med å forsere utviklingen i fattige land, slik at de ikke behøver å gå igjennom alle de stadiene vi har gått igjennom, sier Clemet.

Norge har ønsket – og fått – en lederrolle i dette arbeidet.

Klikk på bildet for å forstørre.

ERNAS GJENG: Her er gruppen som skal forsøke å finne løsningen på utfordringen med å finansiere en god nok utdanning til land over hele kloden. Foto: Ragnhild Håland Simenstad (FN)

Statsminister Erna Solberg har travle dager i New York i forbindelse med generalforsamlingen i FN. Tirsdag holdt hun en tale om terrorhåndtering under en konferanse som USAs president Barack Obama ledet.

Hun tar seg likevel tid til å snakke om den nye utdanningskommisjonen.

- Hvor viktig er det at kommisjonen lykkes?

- Det er viktig for oss at vi finner flere måter å finansiere innsatsen på utdanning fremover. Det er ikke viktigst for meg; det er viktigst for alle de som ikke får utdanning, sier Solberg til Nettavisen.

Hun ser også en kobling mellom utdanning og antiterrorarbeid.

- Ja, da jeg snakket med Nigerias president (Muhammadu Buhari, red.anm.) før dette møtet, sa han at svaret på mange områder i deres land, er utdanning.

Kristin Clemet er helt enig.

- Utdanning hjelper faktisk på alt. Jeg mener at det aller viktigste i fattige land, er at utdanning bidrar til økonomisk vekst. Og økonomisk vekst bidrar til at du får sosial utvikling. Det hjelper på alt. Det hjelper på helse. Og det motvirker radikalisering, sier Clemet til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SER FRAM TIL Å BIDRA: Kristin Clemet sitter i kommisjonen som skal se på finansieringsløsninger for utdanning verden over. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Clemet sitter altså i kommisjonen, som ledes av Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown. I tillegg finner vi blant andre Unicefs toppsjef Anthony Lake der, samt nobelprisvinner Amartya Sen, som er professor på Harvard (se hele listen her).

- De har lagt vekt på at alle regioner og begge kjønn må være representert, og så ser man at det både skal være med donorland og mottakerland, altså både rike og fattige land, forteller Clemet.

- Utdanning er et tema som er viktig for deg også, vel?

- Ja, det er klart at det er veldig vanskelig ikke å brenne for dette når jeg har vært borti det en gang før. Jeg bidro i lanseringen av den første utdanningsstrategien som Norge laget innenfor utviklingspolitikk, i 2003. Da var Hilde Frafjord Johnsen og jeg i Tanzania og lanserte den. Så jeg har veldig tro på dette, både for fremgang og sosial utjevning i vårt eget land, og fordi det har enorm betydning i fattige land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.