*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ikke en pris mot Kina

Foto: Håkon Molsvold/Scanpix

Under fredsprisutdelingen i morgen vil Liu Xiaobos stol stå tom. Thorbjørn Jagland kalte det et «sterkt signal».

09.12.10 15:31

Fredsprisvinner Liu Xiaobos stol vil stå tom under fredsprisutdelingen fredag. Det skal være første gang det settes fram en tom stol for en fredsprisvinner som ikke kan delta. Nobel-direktør Geir Lundestad og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland avviste at det gjøres for å demonstrere mot Kina, men Jagland kalte det «et sterkt signal».

Stort pressekorps
- Fredsprisvinner Liu Xiaobo kan ikke komme i år, men vi regnet med at det ville være interesse for en pressekonferanse likevel, og det har vi nå fått bekreftet, innledet Lundestad ved da han ønsket et internasjonalt pressekorps velkommen til Nobelinstituttet - dagen før fredsprisutdelingen.

- Ærer folk i Kina
- Jeg er glad for at så mange finner årets prisutdeling interessant, sa Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland. Han innledet med å si at prisen hedrer de som vil kombinere Kinas økonomiske utvikling med demokrati.

- Dette er ikke en pris mot Kina, men en pris som ærer folk i Kina. Liu Xiaobo er en av dem som ser at Kinas videre utvikling må kombinere økonomisk utvikling med demokrati, sa Jagland.

- Det vil ha stor betydning hvis Kina klarer å utvikle en markedsøkonomi som ivaretar menneskerettighetene, sa han videre.

Sier Kina må tåle å bli kritisert
- Med makt kommer ansvarlighet, og med makt følger også at man blir debattert og kritisert. Slik var det med USA etter 2. verdenskrig, og slik bør det være med Kina, sa Jagland.

- Reaksjoner som forventet
- Hva synes du om reaksjonene på prisen og hva tenker du om å bli beskrevet som en klovn? lød et av spørsmålene.

- Vi hadde ventet sterke reaksjoner. Vi har ikke sett mer enn det vi hadde ventet. Når det gjelder landene som ikke vil delta, får de forklare det selv. Det er opp til dem. Det er sikkert flere grunner til det, men vi er glad for at to tredeler av de som har ambassade i Oslo vil delta, sa Jagland og unnlot å kommentere klovnekommentaren.

- Ville du gjort dette om du hadde visst hvordan det ville ha påvirket forholdet mellom Norge og Kina? spurte en reporter fra Island.

- Ja, Nobelkomiteen er uavhengig og vi kan ikke ta slike hensyn når vi treffer våre valg, svarte Jagland.

Les mer om Liu Xiaobo på nettsidene til Nobels fredspris her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.