*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ingen ønskelig situasjon

Foto: 1881.no (Faksimile)

Ambassadøren forteller om vanskelige fengselsforhold i en militærleir i Kongo. To nordmenn er mistenkt for drap.

12.05.09 16:41

To nordmenn på 27 og 28 er pågrepet i Kongo for drap. De to nordmennene er mistenkt for å ha drept sin egen sjåfør da de var på en utflukt i en nasjonalpark i Kongo.

- Det vi er kjent med er at to norske borgere er anholdt i Den demokratiske republikken Kongo i forbindelse med en hendelse i forrige uke hvor en person skal ha blitt skutt, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen.

Ifølge nordmennene selv, ble sjåføren skutt og drept da de ble angrepet av ranere eller opprørere i det urolige krigsområdet.

Begge pågrepet
Den ene nordmannen skal ha vært på flukt de siste dagene, men Utenriksdepartementet bekrefter at begge nordmennene er tirsdag ettermiddag i politiets varetekt.

Ambassadøren i Angola opplyser overfor Nettavisen at den andre nordmannen på 28 år, som var på flukt, ble pågrepet mandag.

- Det som er nytt er at den andre nordmann er anholdt. Han ble anholdt i går nordøst i Kongo. Han er nå under transport til Kisangani, sier Norges ambassadør til Angola Jon Vea til Nettavisen.

Utsatt for et brutalt ran
27-åringen ble pågrepet for tre dager siden og sitter allerede i varetekt hos politiet i Kisangani.

Nordmennene hevder selv at de ble utsatt for et brutalt ran.

- Vi opplever at det er påstander om noe, men den anholdte har en helt annen oppfatning av hendelsen. Dette er et konfliktfylt område og at du kan utsettes for ran i Kongo, er helt klart. Dette er noe en etterforskning må finn ut, sier Vea.

- Det vi har fått informasjon om er at hendelsen skjedde nordøst i Kongo i nærheten av et viltreservat. Dette er i grenseområdet til Ugana. Vi har fått beskjed om at en person er skutt og drept. Dette er angivelig sjåføren, sier Vea.

UD sender hjelp
Ifølge ambassadøren har ingen av nordmennene franskkunnskaper, men den ene nordmannen har nå fått en engelskspråklig advokat. I tillegg vil den norske ambassaden i Angola, som har Kongo som ansvarsområde, forsøke å sende en ambassadesekretær til Kisangani for å bistå nordmennene.

Det er ennå uklart om den den 28 år gamle nordmannen overga seg frivillig til politiet mandag etter å ha vært på flukt i flere dager.

Anholdt av soldater
27-åringen ble derimot anholdt av soldater i Nordøst-Kongo for tre dager siden. Han ble først plassert på en militærbase før han ble flyttet videre til Kisangani.

Ambassaden har vært i kontakt med 27-åringen og ambassadøren legger ikke skjul på at nordmennen har det tøft.

- Det å være fengslet i Kongo er noe helt annet enn å være fengslet i Norge. Det å være på en militærleir er heller ingen ønskelig situasjon, sier Vea.

- Det vi vet nå så får han det som er nødvendig. Vi får anta at han formodentlig er under tilstrekkelig beskyttelse, men Kongo er et konfliktfylt område, understreker ambassadøren.

Jobbet ikke i Forsvaret
Tirsdag formiddag ble det spekulert på at nordmennene befant seg i Kongo på oppdrag for Forsvaret, men dette ble senere avvist.

- De to er ikke ansatt i Forsvaret, og jobber ikke for Forsvart. De har etter all sannsynlighet vært til tjeneste i Forsvaret en gang på slutten av 1990-tallet. Forsvaret har heller ikke sykebidrag eller personale i Kongo, sier oberstløytnant Peter Lindquist ved Forsvarsdepartementet.

Derimot blir det bekreftet fra andre hold at nordmennene skal tidligere ha vært tilknyttet sikkerhetsselskapet «Special Intervention Group», men skal ha brutt ut fra selskapet for en tid tilbake. Nå skal de angivelig ha startet sitt eget sikkerhetsselskap i Uganda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.