RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er krig

På film fremstilles politiet i Rio de Janeiro som ultravoldelig, og hverdagen i millionbyen som brutal. Slik er det også i virkeligheten.

RIO DE JANEIRO (Nettavisen): Den brasilianske filmen «Tropa de Elite» hadde premiere i Norge forrige helg, og filmen vant Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin i vinter. En ultravoldelig vekker av en film, skrev Side 2 i sin anmeldelse.

Nettavisen har besøkt slummen Nova Holanda, en av de aller farligste i Rio de Janeiro. Her er det narkogjengene som styrer, og de ligger i konstant krig med politiet i byen. Ifølge forsker Jailson de Souza ved Observatorio de Favelas er dette en krig som politiet har tapt. Det er ikke mange dagene siden en politimann ble drept i Nova Holanda.

- Fraværet av statlig styring førte til at de kriminelle gruppene fikk etablere seg. Også i slummen er det behov for styring og struktur, og her er det narkogjengene som har tatt på seg den oppgaven, sier han.

I dagslys får vi gå uforstyrret. Barna skråler ubekymret. I butikkene i slummens hovedgate gjør folk innkjøp akkurat slik de gjør det andre steder i byen. På baren på hjørnet sitter folk og slapper av med en øl.

Men når kvelden kommer, er det bevæpnede unggutter som kontrollerer disse smugene. De kriminelle grupperingene styrer med jernhånd, men passer på sine egne. Inne i slummen er det forbudt å stjele, voldta og drepe.

Statens tilstedeværelse begrenser seg til ekstremt voldelig politi som aksjonerer med jevne mellomrom.

Valguro
Den ettermiddagen Nettavisen besøkte Nova Holanda var det også soldater i gatene. Lokalvalget i byen nærmer seg, og myndighetene mente at politiet ikke klarte å holde styr på narkogjengene på egenhånd.

En av ordførerkandidatene til lokalvalget i Rio ble truet av væpnede narko-banditter i Nova Holanda i begynnelsen av august, og soldatene er utplassert for å sikre at kandidatene får drive valgkamp i fred

Soldatenes tilstedeværelse la imidlertid få begrensninger på de kriminelle gjengenes virksomhet de tre dagene de var utplassert i Nova Holanda. Samme dag som Nettavisen besøkte Nova Holanda ble den 35 år gamle politimannen Sandro Luiz Gonzaga Fernandes Marques drept av kriminelle fra denne slummen.

«Pappa blir litt forsinket»
Men politimenn i Rio er vant til å begrave kolleger.

Filmen «Tropa de elite» handler om elitestyrken Bope, og 17. september deltok de i en aksjon i slummen Nova Brasília, som i likhet med Nova Holanda ligger i det området som kalles Complexo de Alemão.

Bope ble utkommandert for å finne liket av Tota, Rios mest ettersøkte narkoboss. Det verserte rykter om at han var blitt drept, og myndighetene ville ha det bekreftet.

Politimannen Luiz Cláudio Melo var også blant de 800 som deltok også i denne operasjonen. Bare minutter etter at han hadde snakket med datteren Karin (9) på mobilen og lovet at han skulle forte seg hjem etter jobb, ble han skutt i ryggen. Ifølge avisen O Dia lå datteren syk hjemme og ventet. Men pappa kom aldri hjem den dagen.

Ytterligere to personer ble drept, mens to andre politimenn og to sivile ble skadd, melder nyhetsbyrået Agência Brasil.

Forbrente rester av fire forskjellige personer ble funnet, og Tota skal ha vært en av dem. Tota styrte narkotrafikken i Complexo de Alemão, og det var den tidligere sjefen i gjengen, som sitter fengslet i Sør-Brasil, som skal ha bestilt drapet.

Konfrontasjonspolitikk
Politiets nådeløse framferd i filmen «Tropa de elite» har skapt debatt verden rundt. Side 2 kaller filmen en voldsorgie, en film for fascistfrø. Men i slummen i Rio kan hverdagen kan være minst like blodig som på film, og politiet i Rio har i årevis måttet tåle kritikk for sin brutalitet.

Både FN, Amnesty og brasilianske organisasjoner og forskere mener at voldsbruken er helt ute av proporsjoner, og at myndighetene med sin konfrontasjonspolitikk kriminaliserer alle som bor i slummen.

- Kampen mot narkotikatrafikken er blitt et påskudd for voldelige aksjoner som går på beskostning av menneskerettighetene i favelaene, og fungerer som sosial opprensking.

Det skriver forskerne Camilla Ribeiro, Rafael Dias og Sandra Carvalho i boken "Sikkerhet, narkotrafikk og milits i Rio de Janeiro", som ble utgitt i slutten av august.

To unge menn, som ifølge politiet tilhørte narkogjengen i slummen, ble også drept under aksjonen i Complexo de Alemão 17. september, og to sivile ble skadd. 40 år gamle Elisabeth Dias Pinheiro ble truffet i magen og i høyre arm, mens Paulo Roberto Soares Lopes (18) ble skutt i høyre arm og venstre bein.

Siden guvernør Sergio Cabral kom til makten i delstaten for to år siden, har politiets elitestyrker flere ganger utført såkalte megaoperasjoner med mange drepte, som forrige ukes aksjon i Complexo do Alemão.

Men Cabral har lagt seg på en konfrontasjonslinje som så langt ikke har gitt resultater. Rio har på ingen måte blitt noen tryggere by, og sikkerhetspolitikken har heller ikke resultert i flere beslag av våpen eller narkotika. Den har imidlertid resultert i stadig flere drepte sivile.

De tre første månedene i 2008 var det en økning på 12 prosent (358 personer) sammenlignet med i fjor, ifølge forskerne Ribeiro, Dias og Carvalho.

- Dette er en krig, og i en krig vil det alltid være drepte og skadde, har Cabrals sikkerhetssjef José Mariano Beltrame uttalt.

Uavhengige granskinger av politiets aksjoner viser at politiet gjør det de kan for å pynte på tallene. I politiets rapporter går det frem at det var de sivile drepte som angrep først.

Undersøkelser av politiets operasjoner viser imidlertid at mange av de sivile ofrene ble skutt i ryggen, fra nært hold og i vitale organer. Det tyder på at politiet skyter for å drepe, uansett hvem som kommer i deres vei.

I hele fjor ble det drept 1330 mistenkte og 23 politimenn, og dette er også tall som gjør det usannsynlig at politiets fremstillinger riktig. Dersom de drepte sivile skulle ha angrepet først, ville trolig flere politi-liv ha gått tapt.

Guvernør Sergio Cabral vil likevel ikke være med på at politiet i Rio har valgt feil strategi.

- Det går ikke an å lage omelett uten å knuse noen egg, sier Cabral.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere