RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er massegraver

Foto: DigitalGlobe (Ap)
Sist oppdatert:
Disse satelittbildene kan være bevis på en massakre på grensen mellom Sudan og det ferske landet Sør-Sudan.

Organisasjonen Satellite Sentinel publiserte bildene som skal være bildebevis på at det er massegraver i Sør-Kordofan, som ligger på grensen mellom Sudan og det snart én uke gamle Sør-Sudan.

Bomber til tross for fredsavtale
Ifølge vitner de refererer til har kampene i det konfliktrammede området ført til systematiske massedrap. Les mer om bildene på deres nettsider her.

Kampene mellom opprørere fra Nubafjellene og den sudanesiske hæren startet forrige måned, ifølge BBC. En talsmann for myndighetene benektet da påstander om at sivile var blitt drept. Bildene kan bevise noe annet.

Rundt 70 000 mennesker har flyktet fra området.

En FN-rapport slår fast at bombing og sammenstøt har fortsatt i Sør-Korfofan til tross for en fredsavtale. Satellite Sentinel hevder at hæren tar livet av sivile de antar å være motstandere av regjeringen.

Problematisk grensesetting
En av de største utfordringene i forbindelse med delingen av gamle Sudan er grenseområdene. Flere av innbyggerne i Nubafjellene kjempet på sørsudanesisk side i den to tiår lange borgerkrigen mellom nord og sør. Nå er de plassert nord for grensen.

Politisk rådgiver i Flyktninghjelpen, Astrid Sehl, tror situasjonen kan forverre seg for sudanesere på «feil» side av grensen.

- Vi er veldig bekymret for problemene knyttet til statsborgerskap. Langt over én million mennesker er i en vanskelig situasjon nå. De mister jobbene sine og trues på livet i nord, samtidig som det er farlig å returnere til sør, sa hun til Nettavisen forrige uke.

Les mer om Sør-Sudans første natt som eget land her:
¨ - Har ikke sovet ett sekund

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere