*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er motbydelig og barbarisk

Foto: Patrick Semansky

Reagerer på påstandene om hvordan løshunder slaktes ned i OL-byen.

03.02.14 21:31

(Nettavisen): Den amerikanske nyhetskanalen ABC News og nyhetsbyrået Associated Press bringer nyheten om at lokalmyndigheten i Sotsji skal ha iverksatt planene om å avlive 2000 løshunder i OL-byen. Tidligere har lokalmyndighetene kunngjort at de ville avlive 2000 løse katter og hunder i Sotsji, men internasjonal kritikk førte til at de tilsynelatende gikk bort fra disse planene.

Nå har ABC News og AP meldt at private selskaper skal ha fått i oppdrag å utrydde løshundene. Det brukes angivelig groteske metoder for å avlive løshundene. Mange løshunder i Russland blir enten forgiftet, knivstukket eller slått i hjel, skriver The Independent.

- Hvis det virkelig stemmer, så er det motbydelig og barbarisk. Det er helt middelaldersk. Hvis Russland ønsker å gi et positivt bilde av landet sitt i forbindelse med denne verdensomspennende festen, hvilket det jo er, så er dette det stikk motsatte. Det er å pisse i eget reir og ødelegge for seg selv, sier informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til Nettavisen.

- Dyrevenner finnes over hele verden, og alle som føler litt for dyr, vil reagere på dette, legger hun til.

Dyrevernsalliansen har kjennskap til påstandene kun gjennom media, og frykter derfor at den påståtte reduksjonen av løshunder skjer på en inhuman måte.

- Om de hadde villet redusere antall løshunder på en human måte, så ville det vært sannsynlig at vi hadde hørt om dette via våre nettverk. Vi samarbeider med store dyrevernsorganisasjoner i verden som har etablerte programmer som reduserer antallet hjemløse dyr på en human måte. Det vi arbeider for er at det skal skje på en human og langsiktig måte, sier Kleveland.

«Biologisk søppel»
Alexei Sorokin eier selskapet Basia Services, som angivelig er hyret inn for å avlive OL-byens løshunder. Han bekrefter overfor ABC News at han gjør jobben på oppdrag av lokalmyndighetene, men han vet ikke hvor mange dyr selskapet hans har avlivet så langt. Sorokin omtaler løshundene som «biologisk søppel», og antyder at de utgjør en fare for idrettsutøverne under De olympiske lekene.

- Se for deg under OL at en skihopper lander i en fart på 135 kilometer i timen, og en hund løper inn i ham idet han lander. Det ville vært dødelig for både skihopperen og løshunden, sier Sorokin til ABC News.

Han bekrefter at selskapet hans bruker både feller og gift for å ta livet av hundene, men avviser påstanden om at dette er dyremishandling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Langsiktig løsning
Dyrevernalliansen sier en langsiktig løsning for problemet med løshunder ligger i kastrering og sterilisering av kjæledyrene, samt en holdningskampanje rundt kjæledyrhold.

- Da vil du løse problemet med at de ikke vil formere seg mer. Og samtidig vil man gjøre noe med folks holdninger. Det er mange dyr som ikke er kastrert og som løper fritt, eller at man ikke tar omsorg for dyrene sine og kaster dem ut, sier Kleveland.

- Det har vi sett i andre land i forbindelse med sosial nød, som blant annet i Hellas og andre land som er rammet av finanskrisen.

Sosial nød
Kleveland forteller at arbeidsløshet, rusproblemer og fattigdom kan være grunner til at dyreeiere ikke lenger makter å ta vare på kjæledyrene sine. Derfor samarbeider Dyrevernalliansen med andre sosiale organisasjoner.

- Det finnes ingen rask løsning, understreker hun.

De olympiske lekene starter førstkommende fredag. Nettavisen har ikke lyktes i å få en kommentar fra det norske medlemmet i Den internasjonale olympiske komité, Gerhard Heiberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag