- Dette er motbydelig og skamfullt

Foto: CHIP EAST (Reuters)

Amerikanske, britiske og franske delegater forlot salen i protest.

04.05.10 07:42

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad klarte å provosere flere delegater under et toppmøte i FN-byggingen i New York mandag kveld, melder Reuters.

Konferansen omhandlet ikkespredningsavtalen for atomvåpen fra 1970, og Ahmadinejad oppfordret til at nasjoner som truet med å bruke atomvåpen, måtte straffes.

- USA bør straffes
Ahmadinejad hadde en tydelig henvisning til USA, som i forrige måned la fram nye retningslinjer for bruken av atomvåpen.

Her åpnet amerikanerne for å bruke atomvåpen mot atommakter som anses for å være en fare og trussel mot den internasjonale sikkerheten.

Ahmadinejad hevder at atommakter, deriblant USA, truer med å bruke atomvåpen mot stater som kun ønsker å utvikle fredelig atomteknologi.

Iran hevder nemlig at de kun har fredelige formål med sitt atomprogram, men Vesten er som kjent overbevist om at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen.

Forlot salen i protest
Videre kom Ahmadinejad med direkte kritikk av samtlige atommakter.

- Det å være i besittelse av et atomvåpen er ikke en kilde til stolthet. Denne besittelsen er motbydelig og skamfull, sa han under talen, melder BBC.

Dette førte til at amerikanske, britiske og franske delegater forlot konferansen i protest mot Ahmadinejad.

Samtidig jobber FNs fem fastemedlemsland av sikkerhetsrådet, inkludert Tyskland, fortsatt med å utarbeide nye sanksjoner mot Iran som svar på at iranerne forsetter med å anrike uran.

- Iran utsetter verden for atomrisiko
USAs utenriksminister Hillary Clinton holdt tale etter Irans president, og hun ønsket internasjonal støtte til USAs forsøk på å holde Iran i sjakk.

- Iran er det eneste landet som er representert i denne salen som ifølge IAEA ikke overholder sikkerhetsrutiner i forbindelse med atomprogram, sa Clinton.

- Landet har trosset sikkerhetsrådet og IAEA, og har satt ikkespredningsavtalen i fare. Det er derfor de står overfor økt isolasjon og press fra det internasjonale samfunnet, mente Clinton.

Clinton avviste Ahmadinejads uttalelser som de «samme utbrukte, falske og tidvis ville påstandene» som verden har hørt før.

- Iran skal ikke klare å gjennomføre sin splitt-og-hersk-teknikk. USA og den store majoriteten av land som er representert her, har kommet til konferansen med en mye større agenda. Nå er det på tide å komme til en enighet, sa Clinton.

USA har 5113 atomstridshoder
På konferansen offentliggjorde USA for første gang hvor mange atomstridshoder landet faktisk sitter på. Tallet er 5113 - stridshoder som både er sendt rundt omkring i verden, som ligger klare og en del som ligger inaktivt på lager. Tidligere har landet bare sagt hvor mange atomstridshoder som har vært strategisk utplassert - 1968 ved slutten av 2009.

Dette er en nedgang fra 31.225 atomstridshoder som var toppen i 1967.

Tallet på 5113 inkluderer ikke rundt 4600 atomstridshoder som har blitt satt til side for nedrustning.

- Det er svært viktig for USA å kunne si 'se, vi lever opp til våre forpliktelser i ikkespredningsavtalen', sier Hans Kristensen, sjef for Nuclear Information Project på Federation of American Scientists.

Alle er derimot ikke imponert over USAs fremlegging.

- Jeg tror de fleste som er opptatt av atomnedrusting er mer fokusert på hvor mange som er igjen, fremfor hvor mange som har blitt borte, sier George Perkovich, sjef for Nuclear Policy Program på Carnegie Endowment for International Peace

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.