- Dette er selvforsvar

Foto: (Foto: AP: Scanpix)

Israels ambassadør i Norge beklager at 18 sivile palestinere ble drept onsdag, men sier at slike hendelser er uunngåelige så lenge krigen i sør fortsetter.

09.11.06 16:16

Titusenvis av sørgende palestinere deltok torsdag i begravelsen av de 18 sivile som onsdag ble drept i et israelsk granatangrep mot et boligstrøk. Alle de døde tilhørte den samme storfamilien.

- Israel beklager dypt, dypt det som har skjedd, men det er viktig å huske at disse angrepene skjer i selvforsvar mot konstante angrep fra palestinsk side, sier Israels ambassadør i Norge, Miriam Shomrat, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Øye for øye»

- Den sionistiske fienden forstår bare maktens språk, og derfor sier jeg «et øye for et øye, en nese for en nese», messet Fatah-talsmannen Abdel al-Hakim Awad ved begravelsen, ifølge AP.

- Innbyggerne i Sderot, Ashkelon, og selv Tel Aviv vil ikke nyte sikkerhet eller fred så lenge dere lider, vår elskede befolkning i Beit Hanoun, sa han.

Ambassadør Shomrat trekker frem de palestinske rakettangrepene mot blant annet Sderot og Ashkelon som eksempel på hvorfor de israelske militæraksjonene blir gjennomført.

- Norske medier er dessverre ikke særlig flinke til å formidle at byer og landsbyer i nærheten av Gazastripen er under konstant angrep, sier Shomrat.

- Forretninger stenges og folk i byen Sderot flykter nå på grunn av den palestinske terroren. Folk mister sine arbeidsplasser, og folk blir såret og drept av de palestinske rakettene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ukeslang offensiv

Den palestinske byen Beit Hanoun på Gazastripen har vært i sentrum for en ukeslang israelsk offensiv ment å stanse rakettangrep mot byer sør i Israel. Granatangrepet onsdag skjedde 24 timer etter at israelske bakkestyrker trakk seg ut av byen.

- Den israelske hæren har aldri rammet sivilbefolkning med vilje, men så lenge en krig pågår er jeg redd slike ting vil kunne skje. Vi har tilbudt hjelp ved å frakte sårede til Tel Aviv for behandling. Vi fraktet umiddelbart medisinsk utstyr og personell til Gaza for å bistå, sier ambassadør Shomrat.

Granatene landet mens innbyggerne sov, og vitner sier mange ble drept mens de flyktet fra sine hjem i panikk. Bombardementet var det dødeligste for sivile palestinerne de siste seks årene. Den israelske hæren sier målet for artilleriangrepet lå 500 meter unna husene som ble truffet, men at det var noe galt med siktet på artillerikanonene. Hendelsen blir nå gransket av israelske myndigheter.

- Ønsker fred
- Israel ønsker fred, men for at det skal kunne skje er palestinerne nødt til å stanse sin terror. Våpensmuglingen og bruken av våpen mot sivile israelere er nødt til å stanse, sier Shomrat.

Angrepet onsdag har fremprovosert palestinske trusler om nye voldshandlinger. Hamas eksil-leder Khaled Mashaal avlyste en våpenhvileavtale Hamas innførte i forhold til Israel i 2005, hvilket har økt frykten for nye selvmordsaksjoner.

- Med daglige, konstante beskytninger fra Gazastripen, på hvilken måte har dette vært en våpenhvile? Hamas regjerer i de palestinske områdene, og har ikke løftet en finger for å stanse de palestinske rakettangrepene, sier ambassadør Shomrat.

- Den enkleste måten å skape fred vil være om Hamas-regjeringen tar avstand fra terror og anerkjenner den israelske staten, tostatsløsningen og tidligere inngåtte avtaler.

Fordømmelser
Det internasjonale samfunnet har fordømt angrepet. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre var tidligere i uken klar i sin kritikk av den israelske offensiven.

- Vi finner reaksjonen uforholdsmessig og uakseptabel. Ødeleggelsene av infrastrukturen er uakseptabel og et brudd på internasjonal humanitær rett, sa Støre ved en pressekonferanse etter å ha møtt palestinernes president Mahmoud Abbas tirsdag.

- Dette var en meget sterk fordømmelse. Jeg betrakter utenriksministeren som en venn av Israel, men jeg tror man må sette seg inn i den vanskelige situasjonen den israelske regjeringen er i når man omtaler disse spørsmålene, sier ambassadør Shomrat til Nettavisen.

Hamas gjenopptok torsdag forhandlingene om en nasjonal samlingsregjering med rivalen Fatah. Disse ble stanset av Hamas onsdag i protest mot det israelske artilleriangrepet i Gaza. Palestinernes president Mahmoud Abbas snakket med Hamas leder i eksil, Khaled Mashaal, på telefon. Mennene kom ikke til enighet i løpet av samtalen melder AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.