*Nettavisen* Nyheter.

- Dette gjelder liv eller død

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

NUPI-direktør utnevnes som internasjonal klimasjef.

26.02.10 15:42

- Jeg er valgt til formann for et internasjonalt panel, som Verdens meterologiorganisasjon (WMO) og FN-systemet har opprettet for å få på plass et globalt system for klimatjenester og klimainformasjon til alle sårbare land og samfunn i verden, sier Jan Egeland, til Nettavisen.

- Dette er en slags oppfølger til IPCC (FNs klimapanel) som jo da har samlet vitenskapskvinner og -menn for å dokumentere mulige klimaendringer. Det vi skal gjøre er å lage det systemet som bringer informasjon fram til bønder, helsearbeidere, humanitære organisasjoner og små, sårbare øysamfunn i Stillehavet med informasjon om klima og ekstremvær, sier Egeland er direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Kan spare mange liv
- Dette kan være med på å spare mange menneskeliv og levebrød i sør. Det er et spørsmål om liv eller død, sier Egeland.

Egeland forteller at han er svært smigret over at flere land og aktører har fremmet ham som en kandidat til ledervervet i den internasjonale klimagruppen. Egeland har bred erfaring på området i kraft av sine tidligere stillinger som FNs nødhjelpskoordinator og FNs visegeneralsekretær under Kofi Annan.

- Jeg har jo reist verden rundt og sett kriger og katastrofer i mange år, og blir slått av det faktum at mange flere nå rammes mer av klimakatastrofer og ekstremvær enn av krig her i verden, sier Egeland.

Globalt rammeverk
Egeland skal lede panelet sammen med den tidligere egyptiske vannministeren dr. Abu Zeid. Andre medlemmer i panelet er Emil Salim, tidligere miljøvernminister i Indonesia, og Ricardo Lagos, tidligere president i Chile.

Arbeidsgruppen skal i løpet av det kommende året lage en rapport og lage et globalt rammeverk for klimainformasjon og klimatjenester. Arbeidet blir lagt fram på årsmøtet til meteorologiorganisasjonen i 2011.

Egeland fortsetter likevel i stillingen som NUPI-direktør, men kommer til å bruke mye tid på sitt nye tillitsverv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.