*Nettavisen* Nyheter.

- Dette kunne ha reddet liv

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

ISAF-styrkene i Afghanistan skal ha kjent til detaljerte terrorplaner mot Serena Hotell.

01.10.10 21:06

Den norske journalisten Carsten Thomassen ble skutt og drept under terrorangrepet på Serena Hotel i Kabul 14. januar 2008. Kommunikasjonsrådgiver i UD, Bjørn Svennungsen, ble skadd under angrepet.

Nå melder NRK Brennpunkt at etterretningskilder kjente til detaljerte terrorplaner mot hotellet tre måneder før angrepet.

Brennpunkt har hentet informasjon fra det omstridte nettstedet Wikileaks, som har lekket flere tusen hemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan.

NRK har funnet tolv tilfeller hvor etterretningen har avdekket planer om å gjennomføre terror mot hotellet.

Detaljerte terrorplaner
Wikileaks-rapportene viser at terrorplanene var svært likt terrorangrepet som utspilte seg på hotellet.

TV 2-reporter Fredrik Græsvik, som er en av journalistene som var på hotellet, er svært kritisk til at pressekorpset ikke ble informert under sikkerhetsbriefen.

- De visste at det forelå terrortrusler mot hotellet. Det fikk vi vite etterpå. Men når det kommer fram at disse truslene var så konkrete som Brennpunkt forteller, så synes jeg det er all grunn til å understreke hvor kritisk det er at vi ikke fikk vite om de truslene som forelå, og at de var så detaljerte, sier Græsvik til Nettavisen.

- Det er helt åpenbart at vi ville ha handlet annerledes, sier han.

- Innså ikke alvoret
Men han påpeker at Utenriksdepartementets delegasjon kanskje ikke innså alvoret med truslene.

- Det som er viktig å huske på er at Bjørn Svennungsen, som skulle holde sikkerhetsbrief for oss, som var amputert, ble skutt. De som ledet delegasjonen kan heller ikke ha tatt inn alvoret over seg, sier han.

Det fremkommer i en ISAF-rapport fra 16. oktober 2007 at Taliban planlegger et angrep mot et hotell i Kabul, mest sannsynlig Serena Hotel. Ifølge rapporten hadde Taliban planer om å utgi seg for å være politi, være utstyrt med granater og selvmordsvester, bruke skytevåpen mot vaktene på hotellet, og deretter ta seg inn i hotellområdet og kidnappe folk.

Disse detaljene og det planlagte hendelsesforløpet samsvarer svært godt med selve terrorangrepet.

- Hadde vi visst at det forelå konkrete planer om at å ta seg inn i hotellet, skyte og sprenge seg selv, så ville vi kanskje ha reagert annerledes, sier Græsvik.

Les også: Ett år etter Kabul-angrepet
Les også: - Hver dag føles som en bonus

Græsvik innrømmer at det var dumdristig av ham og VG-fotograf Harald Henden å oppsøke dramaet da de hørte skuddene. Men mener likevel at han trolig ville ha handlet annerledes dersom ha kjente til de konkrete planene.

- Da hadde det kanskje handlet om å komme seg i dekning i stedet for å se hva som skjedde, og det kunne ha reddet liv, sier han.

- Kunne ha reddet liv
Græsvik skrev bok om terrorangrepet. Resultatet ble «Skuddene på Serena hotell». Han mener det er svært viktig at denne informasjonen nå kommer for dagen.

- Det er kjempeviktig. Dette burde vært fremme for lenge siden. Jeg går ut fra at dette er informasjon som PST har visst om.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette understreker for mitt vedkommende den kritikken som jeg rettet mot UD i etterkant, som førte til høring i Stortinget. De holdt tilbake vesentlig informasjon som kunne ha reddet liv. Og da tenker jeg på Carsten Thomassen.

Utenriksdepartementet iverksatte en intern granskning av saken, og i februar 2008 ble det offentliggjort en skriftlig redegjørelse fra de tre berørte departementene, Utenriks-, Justis- og Forsvarsdepartementet.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gjennomførte en høring på bakgrunn av kritikken, men deler av høringen ble unnlatt offentligheten grunnet gradert materiale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.