RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette skjer i et vanvittig tempo

Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
40 mennesker hengt fra galgen på én uke.

Både Amnesty og Iran Human Rights opplyser at det er gjennomført 40 henrettelser i Iran i løpet av årets første syv dager.

- Iranske myndigheter henretter folk i et vanvittig tempo. Det er skremmende å se hvor skruppelløs regjeringen i Iran er. Rettssikkerheten er totalt fraværende, sier generalsekretær i Amnesty Norge, Jon Peder Egenæs, i en uttalelse.

600 henrettet i fjor
Iranske myndigheter har trappet opp antallet henrettelser betraktelig de siste årene.

Menneskerettsaktivister mener regimet bruker henrettelser som fryktmiddel til å kue et undertykt folk.

Amnesty International anslår at det ble henrettet minst 600 mennesker i Iran i 2011. Mange av dem skal ha blitt idømt dødsstraff uten å ha fått en rettferdig rettergang. Mange av henrettelsene har vært offentlige henrettelser, og de henrettede er ofte idømt dødsdommer for narkotikaforbrytelser eller ran.

Bare i julehøytiden ble et titall mennesker henrettet ved henging i iranske fengsler. På selveste julaften ble ti mennesker henrettet, ifølge Iran Human Rights.

Henrettelser i julen
Både Amnesty og Iran Human Rights fryktet at det iranske regimet skulle bruke julehøytiden til å gjennomføre kontroversielle henrettelser.

- Det vi antar er grunnen til det, er rett og slett fordi de samfunnene som feirer jul, er underbemannet og derfor mindre våkne, så protestene strømmer ikke inn på samme vis, sa Egenæs til Nettavisen lille julaften.

De siste årene har det vært et spesielt høyt antall med henrettelser i Iran rundt juletider.

- Noen har tidligere sagt at det kan være en tilfeldighet, men nå har det skjedd så mange ganger over flere år, så jeg tror at de velger disse tidspunktene bevisst, sa talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen før jul.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere