RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Wikimedia Commons

- Dette var en guddommelig straff

Sist oppdatert:
Reagerer kraftig på utsagn om at «Gud bombet Japan med atombomber».

En aviskommentator i Sør-Korea skrev mandag at atombombene som falt over Hiroshima og Nagasaki på slutten av andre verdenskrig, var en «guddommelig straff».

Dette har fått den japanske regjeringen til å reagere kraftig.

- Ordlyden som ble brukt i denne artikkelen, er latterlig. Og vi vil aldri tilgi sånne utsagn, sier Japans regjeringssekretær Yoshihide Suga i en uttalelse.

- Gud straffer
Forfatteren bak lederkommentaren i avisen Joong Ang Ilbo, Kim Jin, sammenligner atombombene og bombingen av Tokyo med de alliertes bombing av den tyske byen Dresden. Sistnevnte, ifølge artikkelforfatteren, var en «straff for Nazi-Tysklands jødeutryddelse, mens det første var en straff for japanernes grusomheter, samt deres hemmelige, militære eksperimenter på fanger».

- Gud låner ofte menneskets hånd til å straffe onde handlinger begått av mennesker, skriver Kim.

- Disse bombingene var en guddommelig straff og menneskelig gjengjeldelse. Tokyo, Hiroshima og Nagasaki var hevn for den asiatiske dampveivalsen med Japans militære nasjonalisme, spesielt for mennesker som ble brukt i eksperimenter, skriver forfatteren.

Omstridte synspunkter
Den japanske statsministeren Shinzo Abe får også hard medfart i aviskommentaren. Statsministeren har konservative og nasjonalistiske synspunkter om Japans krigsinnsats. Dette har skapt sterke reaksjoner blant mange kinesere, sørkoreanere og liberale japanere, skriver The Times.

Han har tidligere ment at Japan må revurdere den årlige beklagelsen, som ble innført i 1995, for grusomhetene som ble begått av Japan i krigstid. Men statsministeren har imidlertid droppet disse planene etter at han ble valgt til statsminister i desember i fjor.

Sårt tema
Atombombeangrepene på Hiroshima og Nagasaki er naturligvis fortsatt et svært sårt tema for japanere.

Atombombene ble sluppet i begynnelsen av august, 1945. Det er ulike estimater på antall døde, men ifølge noen anslag ble det umiddelbart drept over 120.000 mennesker. Dobbelt så mange skal ha dødd av senskader som følge av radioaktiv stråling. Etterkommere av overlevende har også slitt med senskader som kreft og misdanning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere