*Nettavisen* Nyheter.

- Disse landene er jo preget av mafia

Foto: Crestock

EØS-avtalen begrenser muligheten for å bekjempe kriminalitet, mener Nei til EU.

11.01.10 14:34

Ferske tall fra politiet viser at oppklaringsprosenten av anmeldte forhold i 2009 ligger på 34,4 prosent. Politidirektør Ingelin Killengreen opplyste at vinningskriminalitet i Norge også har økt betraktelig, og at dette blant annet skyldes omreisende kriminelle fra Øst-Europa.

- Denne typen kriminalitet tvinger oss til å tenke nytt, og viser at vi må videreutvikle politiets kultur for økt samarbeid, sier Killengreen, ifølge Aftenposten.no.

Les rapporten for anmeldelses- og oppklaringsstatistikken til politiet i 2009.

Import av kriminalitet
Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, mener EØS-avtalen åpner for større import av kriminalitet fra nye medlemsland som Bulgaria og Romania, og samtidig begrenser muligheten for tiltak mot kriminalitet.

- Det er i hvert fall en utfordring. Noen av disse landene er jo preget av stor mafiainnflytelse, særlig i Bulgaria, vil jeg tro. Og et sånt åpent arbeidsmarked vil jo da nødvendigvis ha et problem når den type land blir knyttet inn mot en sånn type marked, sier Olaussen til Nettavisen.

EØS-avtalen åpner for fri arbeidsinnvandring mellom medlemslandene.

- Her er det behov for skjerpet kontroll. Noe av problemet er at EØS-avtalen har fjernet mulige virkemidler fordi det er vanskelig å se for seg at man skal kunne kontrollere hvert bidige menneske som kommer til Norge. Norge ville kanskje vært bedre tjent med en regulert handelsavtale med strengere kontroll ved grensene, sier han.

- Problemet vil øke
Olaussen sår også tvil om EUs beslutning om å ta opp nye medlemsland som Bulgaria og Romania.

- Det er litt tosidig, for hvis man legger godviljen til, så kan man si at EU viser en solidaritet med mer fattige land. Men problemet er at det å bekjempe fattigdom er en langsiktig affære, og med finanskrisen så har jo vondt blitt verre. Og de søker seg naturlig nok dit det er mulig å skaffe seg en inntekt. Og med en sånn ny friflyt-avtale, så betyr dette at det problemet vil øke, sier Olaussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.