- Døde på jobb i Syria

Foto: Getty Images

To utenlandske journalister drept i Syria.

22.02.12 21:31

Aktivister i Syria opplyser at en amerikaner og en franskmann ble drept etter at en granat traff «mediesenteret» i Baba Amro-området i den syriske byen Homs, melder BBC.

I tillegg ble flere andre drept og skadd i angrepet, ifølge aktivistene.

Ifølge Reuters er det amerikaneren Marie Colvin og franskmannen Remi Ochlik som ble drept i onsdagens angrep.

Franske myndigheter bekrefter at det er den amerikanske journalisten Marie Colvin, som er i 50-årene, og den franske journalisten Remi Ochlik (28) som ble drept i angrepet i Syria, melder Sky News.

Erfaren krigsreporter
Colvin har i flere år bodd i London og jobbet som krigsreporter for den britiske storavisen The Sunday Times.

Ifølge ubekreftede meldinger, forsøkte de to journalistene å flykte fra bygningen da den ble truffet av en rakett. Men store deler av bygningen skal ha kollapset som følge av angrepet.

Colvin rapporterte fra det borgerkrigsherjede området senest tirsdag. Og sist søndag publiserte The Sunday Times en artikkel av den anerkjente krigsreporteren.

«Omfanget av den menneskelige tragedien er uendelig. Innbyggerne lever i frykt. Det virker som at alle familier har et medlem som enten er drept eller skadd,» skrev hun i artikkelen.

Colvin har jobbet i mange krigssoner i løpet av sin karriere. Det siste året har hun blant annet dekket den arabiske våren i land som Libya, Egypt og Tunisia.

Foto: Zohra Bensemra

Risikofylt yrke
I 2010 snakket hun om farene ved å rapportere fra konfliktsoner.

- Vår jobb er å rapportere om krigens grusomheter med nøyaktighet, og uten å dømme. Vi må alltid spørre oss selv om risikoen er verdt nyhetssaken, sa hun.

Det syriske regimet har gjort det svært vanskelig for utenlandsk media å rapportere fra Syria. De få journalistene som kommer inn i det hermetisk lukkede landet, sliter blant annet med dårlige internett- og telefonforbindelser.

Utenlandske journalister har også uttrykt bekymring for at det syriske regimet overvåker satellittelefonene deres, og peiler seg inn på bygninger som har satellittsignaler og bombarderer stedet.

Foto: Julien De Rosa

Mange drept
Mer enn 100 mennesker skal ha blitt drept i ulike angrep i Syria i løpet av tirsdag, inkludert 40 mennesker i Homs, som er opposisjonens høyborg.

Menneskerettsorganisasjoner hevder at mer enn 7000 mennesker har blitt drept i det elleve måneder lange opprøret i Syria.

La ned veto
Verdenssamfunnet har forsøkt å få FNs sikkerhetsråd til å vedta en resolusjon som blant annet fordømmer det syriske regimet. Men både Kina og Russland, som har vetorett i kraft av å være faste medlemsland, har lagt ned veto mot Syria-resolusjonen.

Kina og Russland begrunner valget med at en ikke skal blande seg inn i et lands indre anliggende.

Foto: -

Væpne opprørerne?
Samtidig har USA antydet at de vil utstyre opposisjonen med våpen, melder CNN.

- Vi mener at vi befinner oss i en situasjon der vi, det internasjonale samfunnet, må handle for å muliggjøre en overgang fra Assad (president) til en mer demokratisk framtid for Syria, før situasjonen blir for kaotisk, sa pressetalsmann i Det hvite hus, Jay Carney, under en pressekonferanse tirsdag.

Kilder: Sky News, Daily Mail, CNN, The Times, Al Jazeera.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.