RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dodi skulle fri til Diana

Sist oppdatert:
- Vi tror at Dodi Al-Fayed hadde planer om å fri til prinsesse Diana, men at Diana ikke visste om det, sa Lord Stevens.

VIDEO: Se alt om Diana-rapporten her

(SIDE2): Granskningsleder Lord Stevens sier de har gransket alle rykter og konspirasjonsteorier. Han avviser alle konspirasjoner og spekulasjoner. Rapporten er på 832 sider. 300 vitner er avhørt, over 600 gjenstander er hentet inn i bevisinnsamlingen.

- De som er berørt av rapporten har blitt informert om innholdet, og flere møter vil bli avholdt, sa leder for Metropolitan Police Paul Stevenson da rapporten ble lagt frem torsdag formiddag i London.

VIDEOARKIV: Alt om Dianas dødsfall

- Dodi ville fri
Lord Stevens of Kirkwhelpington sa at Dodi Al-Fayed hadde planlagt å fri til prinsesse Diana. Dodi Al-Fayed hadde kjøpt ring og informert sin far, men dette skal Diana ikke ha visst noe om.

- Jeg har snakket med prins William og han kunne forsikre meg om at hans mor ikke hadde gitt ham noen hint om dette. Det samme sier hennes nærmeste venner, sier Lord Stevens.

- Unik etterforskning
Lord Stevens redegjorde for hvordan han fikk oppdraget for nesten tre år siden, og at det har vært en vanskelig oppgave.

- Etterforskningen har vært svært vidstrakt. Dette er en unik etterforskning i både omfang og størrelse, og det har vært en svært utfordrende etterforskning, sa Lord Stevens.

LES OGSÅ: - Vi ble ikke truet

- Det har ikke vært vår rolle å dømme franske prosedyrer. Det er heller ikke vår rolle å fortelle hvordan de fysisk døde. Vår oppgave har vært å undersøke om det lå en konspirasjon bak Dianas død.

Fritar prinsen for skyld
Etterforskningen har fått tilgang til Mohammed Al-Fayed og hans advokater og de teoriene de har kommet med. Mohammed Al-Fayed mener at ulykken var mord, og at britiske sikkerhetsagenter - og også prins Philip - sto bak et plott om å ta Diana og Dodi av dage, sa Lord Stevens.

Stevens sa at han hele tiden i sin kommunikasjon med kongefamilien, hadde understreket at etterforskningen kom først.

- Jeg har snakket med Prins Charles, og jeg har kommunisert med prins Philip og prins William. Jeg ser ingenting som skal lede til en videre etterforskning av den kongelige familie, sier Lord Stevens. Han understreket at han hadde snakket i lang tid med både prins William og hans bror, Harry, onsdag kveld.

- Men de samtalene er private og vil forbli private, sa han.

Snakket med CIA og MI5
Til stede ved pressekonferansen er sjefen for Metropolitan Police, Paul Stevenson, og leder for etterforskningen David Douglas. Stevens understrekte at de har fått svar på noen av Al-Fayeds spørsmål.

De har samarbeidet med fransk politi og MI5.

- Vi har også kontaktet den amerikanske etteretningstjenesten og de har forsikret oss om at de ikke har noen opplysninger å gi oss i denne saken, sa Lord Stevens.

- Ingen konspirasjon
Allerede før helgen ble store deler av rapporten lekket til britisk presse.

Der kom det frem at kommisjonen under Lord Stevens of Kirkwhelpingtons ledelse avviser alle former for konspirasjon rundt Dianas død.

Ikke skal hun heller ha vært gravid og ikke var hun forlovet med Dodi Al-Fayed heller. Dette bekreftet Lord Stevens torsdag.

- Vi testet blodet til prinsessen for graviditet. Også blodet vi tok fra bilvraket er blitt testet, fortalte han.

BAKGRUNN: Les om konspirasjonsteoriene her

Al-Fayed holder på sitt
Dodi Al-Fayeds far, Harrods-eieren Mohammed Al-Fayed, fikk rapporten tre timer før offentliggjørelse torsdag 14. desember klokken 13.00 norsk tid, og har allerede protestert kraftig. Han har hele tiden hevdet at det sto politiske krefter bak Diana og sønnens død og holdt mandag formiddag fast på at deres død ikke var en vanlig bilulykke.

SE VIDEO: Mohammed Al-Fayed bestrider rapporten

- Vil ikke godta det
Rapporten konkluderer med at det Al-Fayed selv som valgte kjøreruten fordi han regnet med at tunnellen ville være for smal for fotografer på motorsykkel.

Dianas nære venninne, Vivienne Parry, sa til The Observer i helgen at rapporten vil minne britene på at Diana kun var et vanlig dødelig menneske som oss andre. Hun tror også også at mange ikke vil godta rapportens konklusjon fordi det har vært for mange spekulasjoner og en prosaisk død ikke passer bildet de har bygget opp.

- Jeg tror absolutt at spekulasjonene vil fortsette. Og det er sider i denne saken som vi aldri vil finne svar på. Men jeg tror ikke det nå finnes bevis som kan peke mot en konspirasjon. Det var ingen konspirasjon og ingen forsøk på å skjule noe rundt Diana eller noen av de andres død, sa Lord Stevens.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere