- Dra hjem, Bush

Titusenvis av mennesker demonstrerte mot George W. Bush og NATO-toppmøtet da den amerikanske presidenten kom til Istanbul søndag ettermiddag.

27.06.04 15:04

Demonstrantene veivet med bannere og ropte slagord som «Yankees Go Home» i timene før den amerikanske presidenten ankom Istanbul, melder AFP.

Sky News anslår at demonstrasjonen teller rundt 20.000 mennesker.

Det to dager lange NATO-møtet starter i morgen og mer enn 40 toppledere fra hele verden er samlet.

Demonstrasjonen ble organisert av tre anti-NATO grupper sammen med fagforeninger og sivile grupper. Den støyende markeringen ble holdt fire kilometer fra den såkalte «NATO-dalen» på andre motsatt side av Bosporus stredet, ifølge AFP.

Myndighetene insisterte på at demonstrantene måtte holde seg på den asiatiske siden av stredet etter en bombe gikk av torsdag og drepte fire mennesker.

Mer enn 23.000 tyrkiske soldater og politifolk har opprettet en jernring rundt sentrum av Istanbul før toppmøtet, ifølge NTB.

Bush ankom Istanbul klokka 14.30 norsk tid, noen timer etter planlagt.

Lørdag ble NATO-landene enige om å tilby den nye irakiske regjeringen hjelp til opplæring av landets sikkerhetsstyrker. Vedtakte blir formelt fattet mandag. Her heter det også at NATO skal vurdere hva annet alliansen kan bidra med i Irak, ifølge NTB.

NATO-toppmøtet vil trolig også gi grønt lys til å forsterke styrken i Afghanistan med opptil 2.000 soldater for å øke sikkerheten under valget i september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.