RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dramatisk for Sverige

Den siktede i Lindh-saken, Mijailo Mijailovic, er fengslet for to uker.

Sist oppdatert:
Den svenske ekspertadvokaten Per Samuelson er rystet over behandlingen den løslatte 35-åringen har fått i media. - Dette er en dramatisk utvikling og dramatisk for Sverige, sier Samuelson til TV 2 Nettavisen.

Samuelson er anerkjent advokat og blir brukt som ekspertkommentator i Sverige. Han sier han aldri har opplevd at svensk politi har sluppet løs og pågrepet en annen for et drap på denne måten – samtidig - slik det skjedde i Anna Lindh-saken i ettermiddag.

- Mitt inntrykk er at pågripelsen er resultatet av rutinemessig arbeid etter mange tips. Når man har kommet til denne, har man rett og slett fått napp, sier Samuelson.

- Skandale

Han mener utviklingen også innebærer en skandale, men ikke for politiet. Tvert imot mener han det er bra hvis politiet etter bare halvannen uke har tatt rett mann.

- Behandlingen 35-åringen har fått i media, er en skandale, sier Samuelson.

Han tror den løslatte enkelt vil få opp mot en halv million kroner av staten for frihetsberøvelse.

Dette innebærer også billighetserstatning, som den svenske staten betaler på vegne av ekstrabelastningen medieoppmerksomheten har medført, sier Samuelson.

- Hvis han i tillegg orker å gå til sivilt søksmål mot media, vil det være bra. Han har fått livet totalt ødelagt av mediene. Jeg synes media selv bør gå sammen for å betale en erstatning til mannen, faktisk. Det ville være flott, men jeg tror neppe det skjer.

- Politiet sikre

Fordi den nye pågripne er siktet etter ”sannsynlig grunn” til mistanke mener han politiet nå er mye sikrere enn forrige.

- Stemningen fra pressekonferansen tydet på at de nå var sikre. Denne gangen var det ikke snakk om å etterforske bredt og så videre. Her var det bare å bli ferdig, fordi man hadde mye å gjøre, kommenterer Samuelson.

Han sier det er vanskelig å vurdere bevisene som kan ligge til grunn, men anslår at vitneutsagn trolig også denne gangen er hovedårsaken

- Det er nok for tidlig til å kunne bruke tekniske bevis. Mannen er jo heller ikke avhørt, og ikke fått forklart seg. Dermed er det sannsynlig at de har fått sammenlignet ulike vitneprov og funnet match, sier Samuelson..

Samuelson forklarer også endelig de svenske begrepene for mistanke: Utover mistanke er skjellig grunn lavest grunn. Deretter kommer sannsynlig grunn, som ligger til grunn denne gang. Dømmes man skyldig, så gjelder det som i Norge – hevet over enhver rimelig tvil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere