RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Drapsliga jakter på forræderen

Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert:
Dobbeltagent avslørte spionringen i USA. Nå er det angivelig igangsatt en jakt på forræderen.

Tidligere i år ble en russisk spionring i USA avdekket av de føderale myndighetene. Ti russiske spioner, inkludert den mye omtalte Anna Chapman, ble arrestert av amerikanske FBI-agenter og sendt tilbake til Russland.

Nå kommer det fram at en russisk dobbeltagent varslet amerikanerne om spionringen.

Dobbeltagent varslet USA
Lederen for operative agenter i USA ved det russiske etterretningsbyrået SVR, var i virkeligheten en dobbeltagent som jobbet for amerikanske myndigheter, melder den russiske avisen Kommersant.

Oberst Shcherbakov skal ha varslet amerikanske myndigheter om spionene bare tre dager før president Dmitrij Medvedev avla et statsbesøk til USA i juni måned.

En russisk kilde i Kreml hevder at russerne allerede har sendt en drapsliga på jakt etter forræderen.

- Vi vet hvem han er og hvor han er. Ikke tvil på at en «Mercader» har allerede blitt sendt etter ham, sier kilden til avisen.

Kilden henviser til Ramon Mercader som ble sendt på ordre fra Joseph Stalin til å drepe eksilrusseren Bolshevik Leon Trotskij. Eksilrusseren ble drept med en isøks i Mexico i 1940.

- Kjent sak at de dreper sine fiender
NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski har lest artikkelen i Kommersant. Han utelukker ikke at russerne nå jakter på forræderen.

- Man kan ikke utelukke det. Det er en kjent sak at de tar livet av dem som hopper over på den andre siden. Samtidig sier mange at det også gjelder for Alexander Litvinenko. Man mener russiske agenter brukte ham som målskive under skytetrening. Vi har sett en del drap bli begått av russisk etterretning, sier Godzimirski til Nettavisen.

Den tidligere FSB-agenten (tidligere KGB) Alexander Litvinenko ble forgiftet på en bar i London i november 2006. Han døde noen få uker senere, og hevdet fra dødsleiet at det var daværende president Vladimir Putin som hadde beordret drapet.

- Samtidig er Russland i en politisk prosess med USA hvor man forsøker å bedre forholdet, og da er det vanskelig for meg å se at de skal foreta seg noe mot en som samarbeider med amerikanske myndigheter.

Godzimirski tror også det kan bli vanskelig for russerne å gjennomføre likvideringen.

- Og en annen side av saken er at han (Shcherbakov) sannsynligvis har samarbeidet med CIA eller andre etterretningsorganisasjoner, og da må man ta høyde for at han er et yndlingsmål for russisk etterretning, så de (amerikanerne) tar hånd om han, og da er det nok ikke så lett å ta livet av ham, sier han.

- De har sine metoder
Godzimirski legger også til at russerne er interessert i å sende et signal.

- Bare se på hva Putin sa, sier han.

Russlands statsminister og tidligere KGB-agent Vladimir Putin opplyste like etter arrestasjonene i juni at agentene var blitt forrådet.

- Det går alltid dårlig med dem, sa Putin med klar henvisning til forræderne.

Godzimirski understreker at mange stormakter fortsatt bedriver med likvidasjoner av sine fiender.

- De har sine metoder. Denne type organisasjoner bruker den slags metoder. Bare se på hva Israel gjør mot sine fiender i Midtøsten, hvor en rekke Mossad-agenter ble anklaget for å ta livet av en Hamas-leder, sier han

Shcherbakov skal allerede ha forlatt USA da arrestasjonene fant sted. USA og Russland gjorde en byttehandel, hvor sistnevnte løslot fire amerikanske spioner i bytte mot de ti russiske spionene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere