*Nettavisen* Nyheter.

- Drepende influensaepidemi på vei

Foto: (Scanpix)

Verden står foran en drepende influensa-epidemi, og ingen land har forberedt seg godt nok, sier amerikanske forskere.

Årets influensa-sesong er verre enn tidligere år, men det kan bli enda verre neste uke, neste måned eller til neste år. Vi står foran en influensa-pandemi, en verdensomspennende epidemi, mener amerikanske influensaeksperter.

Slike pandemier kommer med ujevne mellomrom i historien, og vi er nå på overtid, skriver forskerne Robert Webster og Richard Webby ved St. Jude’s Children’s Research Hospital i den siste utgaven av tidsskriftet Science.

Minner om spanskesyken
Pandemiene i 1918, den såkalte spanskesyken, i 1957 og i 1967 tok livet av mange millioner mennesker. En ny pandemi vil kunne føre til millioner av syke og døde og kan skape kaos i helsesystemene og samfunnet for øvrig, frykter forskerne ifølge NTB.

Sars lærte oss at det gjelder å være forberedt og handle raskt. Den eneste måten helsemyndighetene rundt om i verden kan forberede seg på, er å holde store lagre med vaksiner og medisiner som kan hindre eller bremse spredning av influensaen.

Ingen land gjør det, sier Webster og Webby. Dagens lagre vil holde i kun noen få dager.

Må utvikle vaksiner raskere
Forskerne kjenner til metoder som gjør at vi kan utvikle vaksiner raskere, men metodene er ikke testet, skriver Webster og Webby i Science.

- Vi må teste disse metodene for å vise at de er sikre, sier Webster.

- Vi trenger også de best tenkelige overvåkingsmekanismene, spesielt i områder der det er mistanke om at epidemier kan bryte ut, sier han.

Det var influensa-overvåking som førte til at sars-viruset ble oppdaget.

- Influensaen banker stadig på døra. Vi har sett nok tilfeller de siste tre-fire årene til å gjøre oss svært bekymret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.