- Dreper barn med «tønnebomber»

Foto: HOEP

Over 150 mennesker ble drept i helgen av det fryktede «terrorvåpenet».

04.02.14 21:31

(Nettavisen): Regimet til president Basher la-Assad har i helgen gjennomført et tre dager langt bombardement på sin egen befolkning i Syrias største by, Aleppo. Minst 150 mennesker ble drept i de blodige anslagene. Majoriteten av de drepte er sivile. 18 av de drepte var barn, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

Befolkningen i Aleppo ble angrepet med såkalte tønnebomber, en type improviserte våpen som kjennetegner Syria-regimets angrepsstrategi.

- Dette er oljetønner fylt med sprengstoff, spiker og metallgjenstander. Det er tønner som kun er egnet til å spre frykt og terror. Det finnes ikke noe presisjon, og de blir brukt hovedsakelig mot sivile områder, som for eksempel den voldsomme offensiven de har kjørt mot Aleppo de seneste dagene, sier Syria-kjenner og prosjektkoordinator ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, til Nettavisen.

- De bomber med tønnebomber for å spre terror og for å få folk til å flykte, slik at det blir enklere for regimet å gjenerobre områder. Man ser at regimet har fulgt en klar strategi. I områder hvor opposisjonen makter å befeste seg militært, så fører det umiddelbart til en massiv flybombing med disse tønnebombene for å tømme disse områdene for innbyggere, slik at det bare er å valse inn for regimet, sier Kverme.

Genèvekonvensjonen
De såkalte tønnebombene ble trolig først anvendt i Syria-krigen i august måned i 2012. Det lokale navnet for våpentypen er al-barmil.

- Tønnebombene slippes direkte ned fra helikopter fra en sikker høyde, og så treffer de relativt vilkårlig i bydelene i områder hvor kampene står, sier kommandørkaptein ved Forsvarets stabsskole, Per Christian Gundersen, til Nettavisen.

Tønnebombene har fått et horribelt rykte, og Storbritannias utenriksminister William Hague mener bruken av dem kan karakteriseres som krigsforbrytelser, ettersom bombene rammer så vilkårlig.

- Treffer vilkårlige
- Vilkårlige angrep er forbudt i henhold til Genèvekonvensjonen, og i disse tilfellene kan det stilles spørsmål om denne type våpenbruk er spesifikt rettet mot opprørerne. Det er ikke noe spesifikt forbud mot tønnebomber i Genèvekonvensjonen, sier Gundersen.

- Men det er klart det kan stilles spørsmål om slike våpen ikke påfører unødig skade og lidelse. Dette er også forbudt i henhold til Genèvekonvensjonen. På generelt grunnlag kan man derfor si at tønnebomber kan være i strid med Genèvekonvensjonen, både fordi det ikke spesifikt er rettet mot militære mål, samt skaper unødig lidelse, sier kommandørkaptein Gundersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Stringer

Menneskeskjold
Gundersen understreker at opprørerne bruker befolkede områder som skjulested, og oppholder seg blant folket.

- Dette vil også kunne anses å være forbudt. Opprørerne skal ikke misbruke retten til beskyttelsen som sivile skal gis. Om man bruker artilleri, missiler eller som i dette tilfellet tønnebomber mot opprørerne som er i byer og tettbebygde strøk, så vil man få en del utilsiktede skader, sier Gundersen.

- Begge parter beveger seg nok utenfor Genèvekonvensjonene, og beklageligvis må de sivile betale prisen, legger han til.

De første tønnebombene var oljetønner fylt med rundt 200 kilo sprengstoff, shrapnel og bensin. Nå brukes også andre former for metallrør. Det finnes også videomateriale av regimesoldater som tenner lunten til tønnebomben med sigaretter bak i et M-8 helikopter, og slipper tønnene ned på et bakkemål fra en høyde på 7000 fot.

- Jeg har ikke sett bruk av sånne tønnebomber i tidligere kriger, men improviserte sprengladninger er blitt brukt mye tidligere, Gundersen.

- Men tønnebombene brukes som et terrorvåpen for å presse opprørerne ut av et område, eller å få innbyggerne til å vende seg mot opprørerne, sier han.

Våpenforsyninger
Gundersen sier at både opprørerne og regimet bruker det de har tilgjengelig av våpen.

- Det er en utfordring for begge parter å få etterforsyninger av våpen og ammunisjon, sier Gundersen.

Assad-regimet får våpenforsyninger fra Russland og Iran blant annet via de internasjonale flyplassene i Aleppo og Damaskus. Hovedproblemet er å få fraktet våpenforsyningene gjennom opprørskontrollerte områder og videre ut til militæravdelinger i felten.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Mohammed Al-khatieb

- Ikke ett eneste tiltak
Bombingen i Aleppo ble påbegynt mindre enn ett døgn etter at den syriske delegasjonen hadde forlatt Syria-konferansen i Genève. Tirsdag ble det kjent at Assad-regimet har takket ja til en ny runde med forhandlinger i Genève. Neste runde innledes etter planen 10. februar.

Syria-kjenner Kai Kverme tviler på at neste runde i Syria-forhandlingene vil føre med seg noen form for fredsavtale eller våpenhvileavtale.

- Det har ikke kommet noe som helst ut av den første runden. Jeg kan ikke se ett eneste tiltak. Det skyldes selvfølgelig en fundamental uenighet rundt hva dette skal munne ut i, sier Kverme.

Sommeren 2012 samlet verdens stormakter seg i Genève og signerte en Syria-protokoll. Stormaktene ble blant annet enige om opprettelsen av en overgangsregjering. I januar måned ble det iverksatt nye samtaler i Genève, hvor både regimet og opposisjonen deltok. En overgangsregjering har imidlertid ikke vært et tema i den siste forhandlingsrunden i Genève.

- Regimet til Assad er ikke villig til å gå inn på dette i det hele tatt, sier Kverme.

- Man bør spørre seg hva en ny runde i Genève er godt for. Har man forlatt protokollen fra Genève 1? Det groteske her, er at mens man sitter i Genève, så fortsetter krigen med økt styrke.

Foto: Skjermdump

Her antenner han lunten på en tønnebombe med en sigarett.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag