*Nettavisen* Nyheter.

- Drept for å ha hatt sex med gledespiker

Foto: YONHAP

Kim Jong-un skal angivelig ha vært opprørt over onkelens «forkastelige oppførsel».

15.01.14 21:31

Før jul ble det kjent at Nord-Koreas leder Kim Jong-un fikk sin onkel henrettet. Nå hevdes det at onkelen, Jang Song Thaek, kan ha blitt henrettet fordi han var «halliken» til en gruppe unge «gledespiker».

Jang Song Thaek hadde angivelig oppgaven med å rekruttere unge kvinner, noe av dem helt ned i 15-årsalderen, til landets forrige diktator, avdøde Kim Jong-il.

Onkelen skal ha vært satt til å vurdere jentene før de ble medlem av Kim Jong-ils «gledesdivisjon» - en gruppe jenter som synger og danser for lederen, samt bader ham, ifølge Daily Mail.

Det er familiens tidligere sushikokk, Kenji Fujimoto, som kommer med denne påstanden.

Onkelen skal ifølge sushikokken ha krevd å ha sex med kvinnene før de ble vurdert og eventuelt rekruttert til jobben som «gledespiker».

- Hadde mange forhold
Kim Jong-un skal angivelig ha syntes at det var moralsk forkastelig at faren holdt et slags harem med gledespiker, og skal dermed ha straffet sin onkel for å ha misbrukt sin posisjon.

- Kim Jong-un kan ikke fordra den slags ting. Hans bestefar Kim Il-sung gjorde tilsvarende ting. Hans far hadde også litt av en fortid med kvinner. Dermed ville han vise at han var annerledes, og at han ville avskaffe en slik praksis, sier sushikokken til NK News.

- Jang Song Thaek hadde forhold med mangfoldige kvinner. Øverstkommanderende Kim Jong-un kunne ikke tilgi dette, så han henrettet Jang Song Thaek, som var hans beskytter og verge.

Nord-Korea er et svært lukket land, og nyheter som strømmer ut fra diktaturet, må gjerne tas med en klype salt. På en annen side har sushikokken hatt rett i sine uttalelser om Kim-familien tidligere.

Det var han som spådde at det ville bli Kim Jong-un, og ikke broren Kim Jong Nam, som ville bli utpekt av faren Kim Jong-il som Nord-Koreas neste leder.

Sushikokken flyktet fra Nord-Korea i 2001, men ble invitert tilbake i 2012 for å besøke nåværende leder Kim Jong-un. Hans kone og datter bor fortsatt i Pyongyang i Nord-Korea.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Maktkamp
I sin nyttårstale anklagde Kim Jong-un onkelen for å være en korrupt forræder, og omtalte ham som avskum.

Jang Song-thaek har lenge vært den nest mektigste personen i det nordkoreanske regimet. Nord-Korea-ekspert utelukker ikke at han ble drept for å sende et signal til dem som eventuelt skulle ha samme overveielser.

- Det er ikke særlig sannsynlig at han ble arrestert og henrettet fordi han ikke klappet nok, slik det har stått i vestlig presse, har leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, tidligere uttalt til Nettavisen.

- Jeg tolker det som at det er en maktkamp hvor onkelen stakk halsen for langt fram, og ble fjernet temmelig definitivt. Det har sikkert skjedd i Nord-Korea tidligere som det har skjedd andre steder. Men vi har liksom ikke hørt så mye om det fordi de har vært så innelukket, sa Helgesen.

Den unge diktatoren Kim Jong-un har vært ved makten i drøyt to år. Han overtok makten da faren, Kim Jong-il, døde brått en desemberdag i 2011.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.