RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AFP/Scanpix)

- Drept med polonium-te

Sist oppdatert:
Britisk politi mener de har identifisert mannen som forgiftet Litvinenko med polonium 210.

Mannen som skal ha forgiftet den avdøde eksspionen Aleksander Litvinenko, ble filmet av overvåkningskameraer på Heathrow flyplass før drapet ble utført, melder den britiske avisen The Times.

Venner av eksspionen sier til avisen at drapsmannen var en leiemorder som ble sendt fra Kremlen.

Med falskt pass til London
Mannen ankom London med et forfalsket pass fra Hamburg 1. november. Dette var samme dagen Litvinenko begynte å bli syk, og ifølge Times’ kilder skal drapsmannen angivelig ha lagt den radioaktive giften i en kopp te han lagde til Litvinenko på et hotellrom i London.

Ifølge politikilder besøkte Litvinenko Millennium Hotel i London for å diskutere en forretningsavtale. Han skal ha vært på rommet sammen med den russiske forretningsmannen Dimitri Kovtun og en annen tidligere russisk agent. Senere fikk mennene selskap av en mystisk mann kalt «Vladislav».

Oleg Gordievskij, en tidligere KGB-agent og venn av Litvinenko sier til Times denne mannen brukte et litauisk eller slovakisk pass.

- Varmet te med polonium
- Vladislav ble beskrevet som en person som kunne hjelpe Litvinenko med å vinne en lukrativ kontrakt med et privat, Moskva-basert sikkerhetsbyrå, sier Gordievskij til Times.

Ifølge Gordievskij skal Litvinenko ha fortalt at denne mystiske mannen lagde en kopp te til ham under møtet.

- Litvinenko trodde at vannet kun var lunka, og at når polonium 210 ble lagt til, varmet det drinken, så han fikk en varm kopp te, forteller Gordievskij.

Få timer etter dette skal drapsmannen ha forsvunnet.

Gode beskrivelser av drapsmannen
Litvinenko skal ha gitt politiet gode beskrivelser av sin mulige drapsmann mens han lå på dødsleiet på University College Hospital.

Politiet har valgt ikke å publisere bilder av den antatte drapsmannen, men han blir beskrevet som en høy og kraftig mann i begynnelsen av 30-årene. Han har svart hår og tydelige sentralasiatiske ansiktstrekk.

Mannen reiste angivelig på samme fly som Kovtun. Kovtun er under etterforskning for å fraktet det radioaktive materialet som ble brukt i drapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere