*Nettavisen* Nyheter.

- Drepte barn i pyjamas

I en fersk rapport om massakren i Haditha rettes det nådeløs kritikk mot de amerikanske marinesoldatene.

06.01.07 13:46

Amerikanske marinesoldater skjøt ned og drepte 24 ubevæpnede irakere etter et bombeangrep i 2005, sier øyenvitner.

Washington Post har fått tilgang til en lengre granskingsrapport om massakren i Haditha 19. november 2005. Amerikanske soldater er siktet for en massakre mot irakiske sivilister.

Ifølge rapporten skal massakren ha begynt da marinesoldatenes leder beordret irakerne ut av en hvit taxi. Dette skjedde like etter at kjøretøyet til soldatene ble rammet av en bombe. En marinesoldat ble drept og to andre ble skadd i bombeaksjonen.

Etter at de fem irakerne forlot bilen skal de ha blitt skutt en etter en, heter det i rapporten. Siden fortsatte marinesoldatene til hus i nærheten, der de drepte beboerne.

Øyenvitne
Rapporten er tusenvis av sider lang, og satt sammen av Marinens etterforskningsenhet.

Et av vitnene som har uttalt seg er den 26 år gamle irakiske sersjanten Asad Amer Mashoot, som satt på med marinene i konvoien.

- De forsøkte ikke engang å løpe sin vei. Vi var redd for marinesoldatene, og så dem oppføre seg som om de var gale. De ropte og skrek, sier han.

Til sammen 24 personer, mange av dem kvinner og barn, ble drept i det en del menneskerettighetsorganisasjoner og irakere har kalt en massakre gjennomført av amerikanske styrker.

Intervjuer
Rapporten baserer seg på hundrevis av intervjuer med marinesoldater, irakiske soldater og sivile overlevende fortsatte i månedsvis etter hendelsen. Den legger ifølge Washington Post frem et fragmentert og tidvis selvmotsigende bilde av voldshandlingene denne dagen.

Fire marinesoldater ble i forrige måned siktet i forbindelse med de sivile dødsfallene i Haditha.

Via sine advokater har de uttalt at de oppførte seg slik det sømmer seg når man blir beskutt på en kaotisk slagmark, og at de sivile dødsfallene var en beklagelig men uunngåelig del av krigføringen i et særlig farlig område.

Barn drept
Marinesoldatene har forklart etterforskerne at de selv trodde de hadde fått tillatelse til å skyte fritt inne i to hus de angrep etter å ha drept mennene i taxien, etter å ha konkludert med at opprørere skjøt mot dem. Etter at en offiser beordret dem til å ta et av husene og en annen kommanderte dem til å skyte først og spørre siden, regnet marinesoldatene husene for å være fiendtlige, ifølge deres forklaringer.

Granater og gevær ble brukt til å ta livet av ubevæpnede mennesker inne i husene, blant dem flere unge barn som fremdeles bare hadde på seg pysj, ifølge etterforskningsrapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.