*Nettavisen* Nyheter.

- Drepte med kaldt blod

Foto: Scanpix/Reuters

Amerikanske soldater kan bli tiltalt for overlagt drap på sivile irakere og for å ha forsøkt å dekke over drapene etterpå.

27.05.06 08:13

Den aktuelle hendelsen fant sted den 19. november i Haditha, som ligger omtrent 22 mil nordvest for Bagdad. En amerikansk soldat ble drept av en bombe i veikanten, men hva som skjedde etterpå er høyst uklart.

Motstridende versjoner
Ifølge det amerikanske militære ble 15 personer drept av en bombe og en påfølgende skuddveksling.

Lokale irakere har en helt annen versjon, og amerikansk presse melder at så mange som 24 uvæpnede sivile ble drept. Blant disse var kvinner og barn.

Snart ferdig
Foreløpig er saken ikke ferdig gransket, og det er ikke tatt noen endelig avgjørelse om eventuelle siktelser, sier en kilde i forsvaret ifølge Reuters. Kilden ønsker å forbli anonym fordi saken er svært følsom. BBC melder at granskningen snart vil bli avsluttet.

Ifølge Los Angeles Times vil etterforskerne trolig be om tiltaler som omfatter drap, uaktsomt drap, tjenesteforsømmelse og feilaktig rapportering.

Forbereder publikum
Mye tyder på at amerikanske myndigheter nå forsøker å forberede publikum på sjokkerende nyheter, hevder BBCs korrespondent i Washington.

John Warner, formann for Senatets forsvarskomité har uttalt at «kjente fakta som viser at svært alvorlige hendelser har funnet sted».

- Soldatene våre overreagerte fordi de er under sterkt press, og de drepte sivile med kaldt blod, uttalte kongressmedlem John Murtha for Pennsylvania i forrige uke.

Saken kan bli et nytt tilbakeslag for USAs president George W. Bush, som har beskrevet fengselsskandalen i Abu Ghraib som USAs «største feilgrep» og erkjenner at han kan ha sendt «feil signal» da han sa «kom med det» («bring’em on») til irakiske opprørere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag