- Drittsekkene tok meg

Den tidligere russiske spionen Alexander Litvinenkos siste ord.

24.11.06 10:48

I et intervju med Times forteller filmskaperen Andrei Nekrasov at han snakket med Litvinenko bare få timer før han mistet bevisstheten for siste gang.

- Jeg vil overleve bare for å vise dem. Drittsekkene tok meg, men de får ikke tatt alle, skal han ha sagt.

Den 41 år gamle eks-spionen har vært en hard kritiker av Russlands president Vladimir Putin.

Litvinenko hevdet selv at han ble forgiftet etter å ha møtt en kontakt som hevdet å ha informasjon som knyttet russiske myndigheter til drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja. Hun ble skutt ned i boligblokken der hun bodde i Moskva den 7. oktober. Også Politkovskaja var kjent for sin beske kritikk av Putin og Russlands fremferd i Tsjetsjenia.

Litvinenko ble syk bare timer etter møtet med kontakten, som fant sted den 1. november i en sushi-bar i London. Politiet etterforsker både dette møtet og et annet møte han hadde samme dag på et hotell i London med en tidligere KGB-agent, ifølge BBC. Både Litvinenko selv og britisk politi mener han ble forgiftet.

Uforklarlig
I de første meldingene fra sykehuset het det at Litvinenki hadde blitt forgiftet med tungmetallet thallium. Senere ble det spekulert at han kanskje ble forgiftet av et radioaktivt stoff.

Lege Geof Bellingan ved London University College Hospital har i etterkant avvist begge disse forklaringene. Testene så godt som utelukket forgiftning av thallium og stråling. Rapportene om røntgenfunn var «misvisende» og dreide seg mest sannsynlig om skygger som ble forårsaket av et stoff som brukes til å behandle thallim-forgiftning, sier Bellingan ifølge BBC.

Russeren mistet håret, halsen hovnet opp, og både immunforsvaret og nervesystemet var sterkt skadet.

- Vi prøvde alt for å forsøke å finne årsaken til hans tilstand, sier Jim Down, talsmann for sykehuset. Litvinenko døde kl. 22.21 norsk tid.

Kjemiker dr. Andrea Sella sa at et av problemene var at legene ikke visste hva de lette etter.

- De har et problem. De må finne en uspesifisert gift, og de vet ikke hva den er. De vet ikke om de leter etter ett stoff eller en blanding, uttalte Sella.

Før Litvtinenko døde gikk politiet ut og sa at de mistenkte at han ble forgiftet med vilje. Politiet fortsteter etterforskningen av dødsfallet.

- Ble truet
Litvinenko var tidligere oberst i Russlands Føderale Sikkerhetsbyrå (FSB). Han har gjentatte ganger gått ut og forsvaret tsjetsjenske separatister som har kjempet mot Moskvas styre de siste 15 årene. Blant annet har Litvinenko beskyldt regjeringen for å ha stått bak en rekke bombeeksplosjoner i boligblokker som ble brukt til å legitimere den russiske invasjonen av utbryterrepublikken i 1999.

Litvinenko flyktet fra Russland i 2000. Han hadde da anklaget sin tidligere arbeidsgiver FSB for å ha planlagt å drepe motstandere av Russlands president Vladimir Putin. Han har også anklaget Kreml for å ha stått bak Politkovskajas død.

Sergei Ivanov, talsmann for FSB har sagt til det russiske nyhetsbyrået Interfax at russiske myndigheter ikke hadde noe med forgiftningen å gjøre. Ivanov mente en av Litvinenkos samarbeidspartnere i London trolig stod bak. Andre sier Litvinenko hadde forbindelser i underverdenen som kan ha stått bak forgiftningen.

Italienske Mario Scaramella, en av Litvinenkos nære venner, har tidligere sagt til BBC at Litvinenko mottok en rekke drapstrusler på e-post i dagene før dødsfallet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.