*Nettavisen* Nyheter.

- Dropper medisiner for å sinke retten

Foto: Dusan Vranic (AP/Scanpix)

Aktoratet ved FNs Jugoslavia-domstol sier at Slobodan Milosevic hindrer rettens gang ved ikke å ta sine medisiner. Milosevic kalte onsdag rettssaken mot ham en farse.

01.09.04 18:09

Påstanden fra aktoratet kan styrke kravet om at domstolen må påtvinge Milosevic en forsvarer, slik at rettssaken ikke lenger tvinges til langvarig stopp hver gang Milosevic er dårlig.

– Den generelle og enstemmige holdningen hos ekspertene er at han ikke tar medisinene slik han er foreskrevet, sa aktor Geoffrey Nice til retten etter at den tidligere jugoslaviske presidenten avsluttet sitt åpningsinnlegg ved FNs Jugoslavia-domstol i Haag.

– Milosevic gir uriktige opplysninger om medisinene han tar, noe som skaper tvil hos meg om hans erklæringer om at han tar medisinene mot høyt blodtrykk riktig, siterte Nice fra en ny rapport skrevet av Milosevics hjertespesialist.

Den 63 år gamle ekspresidenten er tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Kroatia, Bosnia og Kosovo. Saken mot ham er blitt flere måneder forsinket på grunn av Milosevics dårlige helse.

Avviser
Milosevic selv avviste påstandene om at han tar sine medisiner uriktig.

– Denne antakelsen er helt grunnløs. Jeg tar mine medisiner i vaktenes nærvær, og de skriver ned når jeg tar dem, sa han.

Dommerne har bedt om en særskilt gjennomgang av situasjonen i rettssaken og prosedyrene framover, spesielt med tanke på om Milosevic skal påtvinges en forsvarer. Milosevic insisterer på å forsvare seg selv.

Onsdag fortsatte han anklagene om at han er utsatt for en storstilt, vestlig konspirasjon, og at det egentlig var vestlige land anført av Tyskland og Vatikanet som sto bak oppløsningen av Jugoslavia.

– Som følge av denne falske tiltalebeslutningens karakter og innhold har denne rettssaken utviklet seg til en ren farse, sa Milosevic til FN-domstolen onsdag.

– Men kostnadene er imidlertid ikke ubetydelig. Dette er ingen billig farse, la han til.

Rettssaken mot Milosevic er den mest profilerte og mest omfattende ved domstolen som har et årlig budsjett på over 270 millioner dollar (ca. 1,8 milliarder kroner).

En fredens mann
Ekspresidenten avviser alle anklagene mot ham som ulovlige løgner.

– Serbias største ønske var fred, sa Milosevic til domstolen.

Han la videre skylden for krigen på andre etniske grupper. Ifølge Serbias tidligere sterke mann ble serberne tvunget til å forsvare seg mot en muslimsk hellig krig i Bosnia mellom 1992 og 1995, og mot angrep fra kroatiske nasjonalister i Kroatia mellom 1991 og 1995.

Det finnes ikke bevis for serbiske krigsforbrytelser i Kosovo, hevdet Milosevic onsdag. Han avviste samtidig aktoratets beskyldninger om at serbiske nasjonalister planla å danne et såkalt «Stor-Serbia» da det multietniske Jugoslavia kollapset på 90-tallet.

Det er ventet at Milosevic skal utspørre sitt første vitne i neste uke.

Som tiltalt har den tidligere presidenten forlangt over 1.000 vitner skal forklare seg i retten, blant dem USAs tidligere president Bill Clinton og Storbritannias statsminister Tony Blair.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.