Gå til sidens hovedinnhold

- Druknet mens politiet så på

To politimenn skal ha stått rolig og sett på mens Jordon Lyon (10) druknet.

Under likskuet klagde foreldrene til 10 år gamle Jordon Lyon over hvordan konstablene forholdt seg passivt på bredden, mens gutten deres druknet.

Tilkalt for å hjelpe
Politimennene ble tilkalt til en dam i Wigan i Manchester-området i Storbritannia, etter å ha fått rapport om at to barn var i trøbbel.

Jordon hadde kastet seg ut i dammen for å hjelpe sin åtte år gamle stesøster Bethany, melder Sky News.

To fiskere klarte å få reddet Bethany ut av vannet, men broren sank.

Da Jordons stefar og en venn kom løpende mot stedet, så de politimennene stående langs vannkanten. Stefaren og kameraten kastet seg ut i vannet, men Jordon var allerede livløs.

- Ikke trent i livredning
Konstablene var Police Community Support Officers, frivillige som jobber for politiet i nærmiljøet. De bærer uniform og har politifullmakter, men er ikke fullverdige politibetjenter.

Politiet mener konstablene handlet riktig.

- Nærmiljøkonstabler har ikke trening i denne typen alvorlige situasjoner, sier etterforsker Phil Owen i Wigan-politiet.

- Både vi og brannvesenet advarer jevnlig publikum om at det er farlig å bade i ukjente vann. Dermed hadde det vært uansvarlig av nærmiljøkonstablene - som ikke har livredningstrening - å begi seg ut i vannet.

Moren Tracy Lyon og stefaren Anthony Ganderton godtar ikke politiets forklaring:
- Jeg vet ikke hvorfor de ikke gikk i vannet. Jeg skjønner det ikke, sier Ganderton.

Hvis jeg hadde oppdaget et druknende barn, hadde jeg kastet meg ut i vannet. Man trenger ikke kunne livredning for å forsøke å redde et druknende barn.

- Lurer folk
Ordningen med Police Community Support Officers ble innført i 2002, i et forsøk på å få mer synlig politi i gatene.

Jordons drukning skaper debatt om konstablenes rolle:

- Folk blir lurt. Vi sender ut folk som ser ut som politimenn, sier Paul Kelly, leder av Manchesters politiforbund til avisen Telegraph.

Kelly mener konstabler som ikke kan livredning er ubrukelige.

- Vi er nødt til å kunne takle alle slags situasjoner. Storbritannia burde slutte med nærmiljøkonstabler fordi de er et mislykket eksperiment.

Reklame

Spinnville priser på Comfyballs!