- Dutroux visste hva han gjorde

Foto: (AFP/Scanpix)

- Marc Dutroux visste hva han drev med. Han var en «stor manipulator» og hjernen bak det hele. Han ville ha sex med unge jenter mot deres vilje, sa aktor Michel Bourlet tirsdag.

02.03.04 18:58

Dutroux (47) er tiltalt for å ha bortført og voldtatt seks jenter i alderen åtte til 19 år, og drept fire av dem på grusomt vis.

Den 56 sider lange tiltalen mot Dutroux og hans tre medtiltalte ble lest opp i retten i Arlon tirsdag. Dutroux har erkjent bortføring og misbruk, men ikke drap.

Det virker nå klart at forsvarernes strategi er å dempe belastningen på Dutroux, ved å gi næring til spekulasjonene om at den tidligere elektrikeren var del av et skjult pedofilt nettverk. Konspirasjonsteorien går ut Dutroux mottok beskyttelse fra samfunnstopper som deltok i sex-ringen og som forsinket etterforskningen av jentenes forsvinninger.

Forsvaret vil prøve å gjøre hårprøver funnet i barnedrapstiltalte Marc Dutrouxs hemmelig kjeller, sentrale i rettssaken mot Belgias mest forhatte mann. Flere av hårene tilhører ikke Dutroux.

- Nettverk
I et brev til den belgiske TV-kanalen VTM forsøker Dutroux å skyve ansvaret over på medtiltalte Michel Nihoul, som har en mindre alvorlig anklage. Tirsdag ba Dutrouxs forsvarer Xavier Magnee retten om å feste seg ved et tillegg til tiltalebeslutningen.

Tillegget inneholder analysene av hårprøver fra den hemmelige kjelleren hvor Dutroux gjemte sine ofre. Flere av hårene tilhører ikke Dutroux selv.

- I dette landet diskuteres et nettverk med mange kjente personligheter, sa Magnee til TV-stasjonen RTBF.

Han snakket om at mellommenn, «jegere», ble satt på oppgaven å finne unge ofre og bortføre dem.

- Manipulator
Aktor Michel Bourlet avviste at hårprøvene bidrar til å avdekke fakta i saken. Han fremstilte tirsdag Dutroux som en «stor manipulator» og hjernen bak det hele.

- De visste hva de drev med. Marc Dutroux ville ha sex med unge jenter mot deres vilje, sa Bourlet.

450 vitner er innkalt til den to måneder lange rettssaken. Mange belgiere frykter likevel at sannheten aldri vil komme frem. Ett spørsmål er om Dutroux selv vil trekke inn flere navn i saken. Han får anledning til å ytre seg i retten onsdag.

Bet negler
Dutroux risikerer 30 års fengsel om han blir dømt. Da rettssaken åpnet mandag, virket han imidlertid fullstendig uberørt. Dommeren spurte en gang om han var våken.

Tirsdag viste Dutroux imidlertid tegn på nervøsitet. Han fingret med barten og bet negler mens aktor Bourlet leste opp den svært alvorlige tiltalen.

På den andre siden av det skuddsikre glasset som skiller de tiltalte og resten av retten, gråt flere av de drepte jentenes foreldre da hendelsesforløpet ble gjenfortalt.

Mange av de pårørende er skeptiske til politiets etterforskning, særlig fordi etterforskerne selv etter åtte år fortsatt ikke har et klart bilde av hvordan drapene har skjedd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag