RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Egeland ble advart

Sist oppdatert:
Jan Egeland ble på forhånd advart om at det ikke var trygt å reise til flyktningleiren i Darfur. Likevel valgte han å reise.

Det sier Sudans ambassadør i Norge, Mohammed Ali El-tom, til TV 2 Nettavisen.

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland måtte mandag rømme flyktningleiren i Sør-Darfur etter at en hjelpearbeider ble angrepet av voldelige demonstranter. Sudans regjering skal på forhånd ha advart delegasjonen om å reise inn i området.

Imot fredsavtalen
- Demonstrasjonene i flyktningleiren var mot den nylig inngåtte fredsavtalen, sier Mohammed Ali El-tom.

Ifølge ambassadøren er det ikke Sudans regjering, men de to gruppene som ikke underskrev fredsavtalen, som står bak angrepet mot Egelands delegasjon.

- I april utsatte vi Egelands besøk da han ønsket å reise inn i Darfur. Dengang sa Egeland til mediene at han ble nektet innreise av sudanske myndigheter, men det er feil. Det vi sa, var at besøket var utsatt på grunn av sikkerhetssituasjonen. Etter at en ny fredsavtale ble undertegnet i forrige uke, fikk Egeland tillatelse til å dra inn i området for med egne øyne å se hvordan situasjonen er, sier El-tom.

Vil ha hjelp utenfra
De som demonstrerte i flyktningleiren mandag, krevde at internasjonale styrker blir satt inn for å beskytte befolkningen i Darfur. Den sudanske regjeringen ønsker ifølge Al-tom en FN-styrke velkommen til landet, men ikke før situasjonen er mer stabil.

- Først må verden samle inn penger og vise innbyggerne i Sudan at verdenssamfunnet kan gjøre livet bedre for dem, sier han.

Han viser til fredsavtalen i Sør-Sudan i januar 2005, som ble skrevet under av regjeringen og opprørsgeriljaen SPLA.

- Ikke alle godtok denne fredsavtalen. Folk fra begge sider protesterte. Men etter at giverland begynte å utvikle området, roet konflikten seg. Det samme må nå skje i Darfur, sier den sudanske ambassadøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere