*Nettavisen* Nyheter.

- Ekstremt vanskelig prosess i Egypt

Foto: Amr Nabil

Hva vil skje med Det muslimske brorskapet videre?

04.07.13 12:31

Det er ett av de viktigste spørsmålene i Egypt nå, mener professor og Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik.

Noe av det viktigste er at det legges opp til et snarlig valg, mener han.

– Det er viktig at veikartet ikke innebærer en lang periode hvor Egypt styres av noen som ikke er valgt. Men akkurat nå er det vanskelig å si noe som helst om hva som vil skje videre, sier Utvik til NTB.

– Jo raskere hæren legger opp til nyvalg, desto mer demokratisk vil prosessen være, sier Utvik, som uansett mener at prosessen vil bli ekstremt vanskelig.

Han stiller spørsmål ved hvor raskt hæren vil kunne lage en ny grunnlov, og hvordan prosessen skal foregå. I tillegg er det et stort spørsmål om Egypts neste valg blir like fritt som det forrige, uten begrensninger på hvem som kan stille.

Brorskapets framtid
– Litt mer på sikt er jeg bekymret for hva som vil skje med Det muslimske brorskap. Hvis Brorskapet blir utelukket fra valget, vil det bli et stort problem, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

Den islamistiske bevegelsen anslås å ha 20 prosent støtte i befolkningen, men kan mobilisere langt flere. Under valget på ny nasjonalforsamling for halvannet år siden fikk bevegelsens parti cirka 38 prosent av stemmene.

Selv om brorskapet nå tvinges fra makten, har det fortsatt stor folkelig støtte.

Fredelige midler
Utvik tror ikke den islamistiske bevegelsen vil gripe til våpen som følge av militærkuppet.

– Det er nok en reell følelse blant Brorskapets folk at det kan stå om livet, men når de sier at de er villige til å dø, er det også en måte å dramatisere situasjonen på. I tillegg er det et uttrykk for at de vil måtte fjernes med makt, sier Utvik.

Han tror Mursi og hans allierte vil ende opp med å konkludere med at det vil være uklokt å ta til våpen, selv om mange i Brorskapet vil mene at det ville vært legitimt å gjøre det.

Onsdag kveld ble det sagt at Mursis budskap til alle egyptere er at de skal motstå militærkuppet, men at de skal gjøre det med fredelige midler, ikke vold, verken mot politi, soldater eller andre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.