*Nettavisen* Nyheter.

- Elbiler er ikke nok til å slukke oljetørsten

EL-BILER: Et skifte til el-biler vil ikke være nok til å stoppe etterspørselen etter fossilt drivstoff. Her er el-biler i aksjon under Formula E i Hong Kong. Racing-serien for el-biler er inne i sin tredje sesong. Foto: Bobby Yip (Reuters)

Energi-topp heldte iskaldt vann på over elbilentusiastene.

Elbiler alene vil ikke føre til noen reduksjon i den globale etterspørselen etter olje, advarer IEAs administrerende direktør Fatih Birol.

Sjefen i Det internasjonale energibyrået (IEA) deltok torsdag på konferansen Energy for Tomorrow, som ble arrangert av avisa The New York Times i Paris.

Les også: Milepæl: Nå har vind og sol slått ut kull
Les også: Statoil-sjefen tror elbilen utløser oljebransjens fall om fem år

Birol benyttet anledningen til å helle en bøtte iskaldt vann over elbilentusiastene i salen.

Klikk på bildet for å forstørre.

IEA-SJEF: Dr. Faith Birol er administrerende direktør i Det internasjonale energibyrået (IEA). Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

– Jeg tror ikke på argumentet om at elbiler alene vil føre til at etterspørselen etter olje passerer toppen. Iallfall ikke på kort eller mellomlang sikt, sa Birol.

– Grunnen er at veksten i etterspørsel etter olje ikke kommer fra personbiler. Den kommer fra lastebiler, fly og petrokjemisk industri. I dag har vi ikke fullgode alternativer til olje her, sa han.

Ikke nok

Birol understreket at han ikke ønsket å ta motet for innovatørene. Det er veldig bra med elbiler, fastholdt han.

– Men vi må sette ting i perspektiv, sa Birol.

– Hvis annenhver personbil som selges i verden de neste 20 årene, er en elbil, vil vi fortsatt ikke nå noen topp i etterspørselen etter olje. Den vil fortsette å vokse, sa han.

Ifølge ham er ikke verden på vei til å nå klimamålene i Parisavtalen. Utviklingen går i riktig retning i Europa, men den sterke veksten i Asia er i ferd med å styre verden mot en oppvarming på langt mer enn 2 grader.

Teknologien utvikler seg

Også klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) var på plass på konferansen i Paris. Han mener Birol har rett i at de virkelig store utfordringene ikke ligger i personbilmarkedet.

– Der er ting i ferd med å løse seg på en overbevisende måte, selv om det kommer til å gå langsomt hvis ikke flere land innfører insentiver. Det store spørsmålet er hvordan tungtransporten utvikler seg, sier Helgesen til NTB.

Han tror likevel Birol undervurderer teknologiutviklingen innenfor tungtransport og nevner hydrogenlastebiler som et alternativ som begynner å bli interessant.

– I luftfarten ligger det lenger fram. Har du rekkeviddeangst i bil, så velkommen om bord i flyet. Men der vil biodrivstoff bli en viktig del av løsningen, spår Helgesen.

Over 1 million

IEAs egne oversikter viser at fjoråret ble merkeåret der antall elbiler på veiene i verden passerte 1 million. Antallet er tredoblet på bare to år.

Det er USA og Kina som har flest elbiler, men sett i forhold til vår størrelse er det Norge som er i tet. Ved utgangen av 2015 utgjorde elbiler 2,6 prosent av de registrerte personbilene i Norge.

Elbilsalget i Norge har vært noe lavere i år enn i fjor, og elbiler utgjør nå i overkant av 15 prosent av nye personbiler som blir registrert. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.