RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Eluana ble drept

Foto: Scanpix (montasje).
Silvio Berlusconi hevder Italias president er ansvarlig for Eluanas død.

Den italienske statsminister Silvio Berlusconi anklager landets president for å være delaktig i Eluana Englaros død.

Eluana hadde ligget i koma i 17 år etter å ha blitt skadd i en bilulykke. Faren har kjempet en bitter kamp i rettsvesenet for å få lov til å fjerne næringstilførselen til datteren, slik at hun kunne få dø. Italias høyesterett vedtok til slutt at næringstilførselen til kvinnen kunne fjernes, noe som ble gjort forrige fredag.

Aktiv dødshjelp
Det førte til at Eluana døde mandag. Berlusconi hevder at dette grenser opp mot aktiv dødshjelp, som er ulovlig ifølge italiensk lov.

Statsministeren utstedte et hastedekret i forrige uke som skulle forhindre at legene fjernet næringstilførselen. Men president Giorgio Napolitano nektet å signere dekretet.

- Eluana døde ikke en naturlig død, hun ble drept, sa Berlusconi til avisen Libero, ifølge The Times.

- Napolitano begikk en alvorlig feiltakelse, sa Berlusconi.

Dømt til døden
Videre hevdet statsministeren at Eluana var den eneste statsborgeren som er blitt dømt til døden.

Presidenten som er fra venstresiden, har begrunnet sin avgjørelse med at regjeringen ikke kan overprøve en høyesterettsdom.

Vatikanet går også hardt ut mot høyesteretts beslutning og karakteriserer dødsfallet som drap.

- Måtte Gud tilgi dem, sa en tjenestemann i Vatikanet.

Faren til Eluana, Beppino, hevder at datteren hadde tidligere gitt uttrykk for at hun ønsket å dø dersom hun noensinne skulle ende i koma.

- Jeg har gjort alt på egen hånd, og jeg har selv sørget for at vi har kommet til dette steget, og jeg ønsker å avslutte alene. Jeg ønsker ikke å snakke med noen, sa faren like før næringstilførselen ble fjernet fra datteren på en klinikk i Udine i Nord-Italia.

Sterke reaksjoner
Saken har skapt sterke reaksjoner i Italia og dagen etter dødsbudskapet gikk det hardt for seg i det italienske Senatet. Senatorer på høyresiden anklaget venstresiden for å ha drept Eluana fordi de ikke vedtok hastedekretet.

Den høyreorienterte senatoren Gaetano Quagliarello reiste seg opp i Senatet og pekte mot opposisjonen samtidig som at han skrek: Dere drepte henne!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere