RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/AFP PHOTO/MARCO LONGARI

- En 21 år lang borgerkrig er avsluttet

Sist oppdatert:
Regjeringen i Sudan og opprørsgruppen SPLM i Sør Sudan ble nyttårsaften enige om en endelig fredsavtale.

- Dette er en historisk avtale. En 21 år lang borgerkrig er avsluttet i Afrikas største land der om lag to millioner mennesker har mistet livet og fire millioner er drevet på flukt. Med dette er to og et halvt års vanskelige fredsforhandlinger sluttført. Avtalen vil virke stabiliserende for hele regionen og kan bidra til fred også i Darfur, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Frafjord Johnson mener folk i Sudan nå har grunn til å se framover. Hun sier videre at flyktningene nå kan vende hjem og starte gjenoppbyggingen av krigsområdene.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson har vært i telefonisk kontakt med Sudans president Omar H.A. Al-Bashier og Sør-Afrikas president Thabo Mbeki hele denne uken.

Avtalen, som vil bli undertegnet i en egen seremoni i Nairobi 9. januar, består av seks hovedprotokoller om fordeling av makt og ressurser og to tillegg om våpenhvile og bestemmelser for gjennomføringen av avtaleverket.

- Jobb nummer én blir å få etablert en samlingsregjering i Khartoum som kan håndtere problemene i Darfur og andre steder og lede gjenopbyggingen av landet. Her må det internasjonal samfunet stille opp. Dette gjelder gjenoppbyggingen, overvåking av våpenhvilen og i forhold til å støtte gjennomføringen av fredsavtalen, sier utviklingsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere