RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En fantastisk stråleglans

Sist oppdatert:
Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard hadde gåsehud en time etter å ha sett solformørkelsen i Tyrkia.

Ved lunsjtider onsdag gjemte sola seg bak månen i Europa.

(Se bilder fra formørkelsen verden rundt nederst i artikkelen)

- Først økte det på mer og mer, og ble mørkere og mørkere. Ganske raskt ble det en rar belysning, sier Ødegaard til TV 2 Nettavisen.

Ikke siden 1905 har det vært en mer omfattende solformørkelse i våre nærområder, og i Tyrkia var den total. I tre minutter og 40 sekunder var det nesten helt mørkt. Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard var på plass i Manavgat sammen med rundt 200 nordmenn.

Klikk her for å se hvordan sola gradvis forsvant bak månen.

Stråleglans
- Da formørkelsen nærmet seg maksimum kom skyggen veldig fort, deretter ble Merkur og Venus synlige. Så fikk vi se denne fantastiske stråleglansen rundt månen, og temperaturen sank hele to grader her ved kysten, sier han.

Lyset man ser rundt månen ved en solformørkelse er den ytre delen av solens atmosfære.

- Den er praktfull å se, og har en temperatur på flere millioner grader. Dette lyset er noe vi aldri ellers kan observere med det blotte øye, sier Ødegaard.

Tett befolket
Dette er den første totale solformørkelsen i verden siden 2003.

- Ved total formørkelse kan man se lyset rundt månen, de klareste stjernene, og rosa morgenlys i alle retninger. Dette er lys fra områder med dagslys, utenfor totalitetssonen.

Den forrige solformørkelsen var lettest å se ved Antarktis, men onsdag blokkerte månen sola over en rekke tett befolkede områder. I Brasil, Vest-Afrika, Tyrkia og Russland var solformørkelsen total, mens det var delvis solformørkelse i store deler av Europa og Afrika.

- Jeg hadde fremdeles gåsehud en time etter at det var over, sier Ødegaard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere