*Nettavisen* Nyheter.

- En forbrytelse mot menneskeheten

Foto: DENIS SINYAKOV (REUTERS)

Mikhail Khodorkovskij anklages for å ha stjålet mer olje fra Yukos enn det selskapet faktisk produserte, hevder advokaten.

14.03.09 09:43

Den tidligere Yukos-sjefen og oligarken Mikhail Khodorkovskij (45) stilte i en rettshøring i Moskva forrige uke i en ny rettsrunde som kan resultere i 20 nye år i fengsel.

Den kanadiske advokaten Robert Amsterdam var forsvareren til Khodorkovskij i første rettsrunde for fem år siden. Han er fortsatt svært aktiv i saken og er en viktig støttespiller for Khodorkovskij og familien. Amsterdam har lite positivt å si om den nye rettssaken.

- Den er latterlig. Vel, jeg skal ikke bruke ordet latterlig fordi det er en manns liv som står på spill. Men denne rettssaken er en forestilling. Selv politikere nær Kreml anser saken som uvirkelig, sier advokat Robert Amsterdam til Nettavisen.

- Dette er en forbrytelse mot menneskeheten, for å være helt ærlig, legger han til.

- Anklagene er skandaløse
Khodorkovskij og forretningspartneren Platon Lebedev står tiltalt for å ha underslått olje fra Yukos til en verdi av 900 milliarder rubler, samt hvitvasket 50 milliarder rubler gjennom datterselskaper i perioden mellom 1998 og 2003. Summen utgjør om lag 176 milliarder kroner.

De er anklaget for å ha underslått hundrevis av millioner tonn med Yukos-olje.

- Disse anklagene er skandaløse fordi de motstrider de forrige anklagene. De trosser all logikk, og kan rett og slett ikke sidestilles med de anklagene han allerede har sonet fem år for. De anklager ham for å ha tatt mer olje fra Yukos enn det Yukos faktisk har produsert, sier Amsterdam.

Khodorkovskij var sjef for oljeimperiet Yukos, som gikk konkurs i 2006, og var Russlands rikeste mann før han ble arrestert i 2003. Han har tilbrakt fem og et halvt år i et fengsel i Sibir.

Khodorkovskij sto tiltalt i 2004 for lignende forhold som bedrageri og skatteunndragelse med unntak av hvitvasking. Han ble dømt til ni år i fengsel, men straffen ble redusert til åtte år under ankesaken.

Irriterte Putin
Den første rettssaken mot oligarken ble i mange kretser oppfattet som et resultat av at Khodorkovskij hadde gitt store pengebidrag til Vladimir Putins politiske motstandere.

Det blir sagt at Khodorkovskij irriterte den daværende presidenten ved å bryte en uformell avtale om ikke å involvere seg i politikken.

- Tror du Vladimir Putin eller Dimitrji Medvedev har en finger med i spillet i denne rettssaken?

- Det vil jeg helst ikke kommentere, sier Amsterdam.

- Hva synes Khodorkovskij selv om saken?

- Vel, jeg snakket med familien hans i dag, og jeg tror det han sa i retten oppsummerer svaret. «Dette er en skam», sier Amsterdam.

Khodorkovskij ble et kjent ansikt i norske medier da han i 2001 forsøkte å ta kontrollen over Kværner, som var på konkursens rand. Men det var som kjent Aker-konsernet med Kjell Inge Røkke i spissen som gikk av med seieren.

Politisk trussel
Den nye rettssaken kommer på et tidspunkt hvor den russiske eliten er mer sårbare enn tidligere grunnet finanskrisen som har rammet hardt i olje- og gasslandet. Dette kan være en grunn til at regjeringen ønsker at Khodorkovskij skal forbli bak murene i lang tid fremover - slik at han ikke vil utgjøre noen politisk trussel for det Kreml.

- Politisk er det vanskelig å forstå hvorfor de har en ny runde i rettsapparatet. Han har allerede sonet en lang dom. Hvis man betrakter dette som politiske signaler, så må det være noen i regjeringsapparatet som ønsker at han skal være bak lås og slå enda lenger. Egentlig er denne saken ikke veldig aktuell i dagens Russland fordi det er andre ting som står på dagsordenen, sier seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe, og henviser til den omfattende finanskrisen.

- Medvedev har kommet med en del uttalelser hvor han har påpekt behovet for et mer uavhengig rettsvesen, men nå som dette skjer, blir fokus igjen rettet mot problematiske sider ved russisk rettsvesen, sier Moe til Nettavisen.

- Er det russiske rettsvesenet uavhengig?

- Det er vel blandet. Det er jo eksempler på domsbeslutninger som virker helt uavhengige, men det er ofte et problem i saker som står mellom borgere og staten. Det har noe med tradisjoner å gjøre, sier han.

Politisk martyr
Moren til Khodorkovskij mener sønnen har blitt en politisk martyr som følge av det fem år lange fengselsoppholdet i Sibir. Hun mener regjeringen frykter at Khodorkovskij skal bli en ledende politisk figur for opposisjonen, dersom han blir løslatt.

- Uansett hvor merkelig det høres ut, så har de gjort ham til en politiker. Før dette så var han mindre interessert i politikk. Han var mer opptatt av forretninger og produksjonsaktiviteter. Men som en følge av tiden han har sonet i fengsel, så har omstendighetene og folkeopinionen gjort ham til en politisk figur, sa moren Marina Khodorkovskaya i et intervju med Associated Press i forkant av rettshøringen i Moskva.

- Det er klart at for dem som betrakter ham som uskyldig, så får han en martyrstatus, men Khodorkovskij har ikke stor folkelig backing. Fremdeles er det slik at oligarkene som slo seg opp på 1990-tallet, i overveiende grad betraktes negativt, sier Moe.

En torn i øyet til Putin
Kritiske røster hevder at mange av oligarkene hadde urent mel i posen og tøyde loven for å oppnå de ufattelige rikdommene. Derfor burde flere av oligarkene som har gått fri, i prinsippet blitt rettsforfulgt på lik linje med Khodorkovskij.

- Det man kan si generelt, er at det var en periode på 1990-tallet hvor det skjedde en voldsom omfordeling av eiendom. Mange som beriket seg utnyttet et sviktende lovverk, sier Moe.

- Ett av spørsmålene er om det var andre ting som resultert i at han (Khodorkovskij) ble singlet ut, legger han til.

Khodorkovskij gjorde seg upopulær i Kreml fordi han brøt uformelle regler ved å involvere seg i politikken og inngikk forhandlinger med utenlandske aktører uten Kremls godkjennelse.

- Det var tydelig at Putin var meget irritert over dette, og at han var en torn i øyet fordi han opptrådte så uavhengig, sier Moe.

- Nektet aidspasient behandling
Russiske myndigheter skal ha tatt ukonvensjonelle midler i bruk for å sikre seg vitner mot Khodorkovskij. Blant annet skal den tidligere visepresidenten i Yukos, Vasily Aleksanian, som sto tiltalt i Moskva i fjor, ha blitt nektet legebehandling for aidssykdommen dersom han ikke stilte som vitne mot Khodorkovskij.

Selve rettssaken starter først om noen uker. Khodorkovskij søkte om prøveløslatelse i fjor sommer, noe som ble avvist.

Kilder: The Independent, Washington Post, New York Times, Moscow Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.