RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En gal beslutning som vil svekke Norge

Foto: Schalk van Zuydam (Ap)
Sist oppdatert:
Tungvekter Erik Solheim liker ikke at Erna Solberg fjerner utviklingsministerposten.

(Nettavisen): Onsdag ettermiddag tok Erna Solbergs nye regjering over styringen i Norge. Solberg har fjernet noen ministerposter, og opprettet noen nye. Hun fjerner blant annet statsråden for utviklingssaker i Utenriksdepartementet.

Erik Solheim, som var en tung og erfaren utviklingsminister i en årrekke under den rødgrønne regjeringen, synes det er feil at utviklingsministerposten nå fjernes.

- Dette er en gal beslutning, og det har jeg også sagt til Høyre. Dette vil svekke Norge fordi i mange fora som FN og Verdensbanken, hvis du skal møte statsledere i utviklingsland, så er det mye enklere hvis du har en utviklingsminister, sier Solheim til Nettavisen.

- Alle sammenlignbare land har utviklingsministere. Sverige, Finland, Danmark har det, og Storbritannia og Tyskland har det. Og det er av den grunn som jeg sa - at man får en annen talerstol i internasjonale fora, sier Solheim.

- Veldig sterkt team
- Når det er sagt, så kommer det også inn et veldig sterkt team i Utenriksdepartementet. Børge Brende har veldig lang erfaring fra utviklingspolitikk, sier Solheim.

Brende har tidligere erfaring som generalsekretær i Røde Kors, en stilling Jonas Gahr Støre (Ap) også hadde før han tiltrådde som utenriksminister i Stoltenberg-regjeringen.

Brende har også vært direktør og administrerende direktør i World Economic Forum to ganger etter at han fikk permisjon fra Høyres stortingsgruppe i 2007.

Solheim roser også påtroppende «europaminister» Vidar Helgesen (H) for å ha lang og bred erfaring på feltet. Helgesen får ansvaret for å samordne EØS-saker og ivareta forholdet til EU. tilhold ved Statsministerens kontor, hvor han også skal fungere som stabssjef.

- Hva tror du er grunnen til at Solberg nå fjerner denne ministerposten, Solheim?

- Jeg vil ikke spekulere på motivene. Men jeg mener det er en gal beslutning, men det kompenseres med at det kommer inn gode folk, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken, som for øvrig ga Solheim sparken som utviklingsminister, er også kritisk til at den nye regjeringen dropper utviklingsministeren.

«Uforståelig om Erna Solberg dropper utviklingsminister. Svekker Norges stemme internasjonalt der vi virkelig kan gjøre en forskjell,» skrev SV-lederen på Twitter onsdag formiddag.

Norge har hatt enten bistandsminister eller utviklingsminister siden 1983. Dermed blir det første gang på 30 år at utenriksministeren også skal ta seg av felt som bistand og utvikling.

Forrige gang Høyre var i regjering, så var det Hilde Frafjord Johnson (KrF) som var Norges utviklingsminister. Hun vil ikke kommentere nedleggelsen av ministerposten overfor Nettavisen, og henviser til KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Ikke dagen for kritikk
Avgåtte SV-statsråd Heikki Eidsvoll Holmås blir den siste utviklingsministeren i denne omgang. Han vil imidlertid ikke kritisere Solberg for beslutningen.

- Dette er ikke dagen for kritikk, vi oppfører oss ordentlig. Måten vi gjennomfører regjeringsskifter på i Norge er det mange andre, andre steder i verden som misunner oss, sier Holmås til NTB.

Espen Barth Eide (Ap) vil ikke kritisere at den blåblå regjeringen dropper en egen minister for bistand og utvikling.

- Jeg mener Børge Brende har bred og solid erfaring. Det blir spennende å se hvordan det går, men hvis dette bidrar til helhetsforståelse kan det være en grei løsning, sier Eide til NTB om Erna Solbergs beslutning.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ydmykhet og ærefrykt
Den ferske utenriksministeren sa på slottsplassen at han vil videreføre hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk.

- Jeg går inn i jobben med stor ydmykhet og ærefrykt, men styrken i vårt land er jo at det tradisjonelt har vært bred enighet om hovedlinjene i vår utenrikspolitikk. Jeg vil legge vekt på å videreføre den tradisjonen, sa Børge Brende.

Syria er en av mange utfordringer som utenriksministeren nå skal gå løs på.

- Det jo slik at utenrikspolitikken preges litt av de løpende utfordringene man har. Det er ingen tvil om at den store humantære krisen, kanskje den verste i etterkrigstiden, som vi nå ser i Syria med over to millioner flyktninger, mange internt fordrevne, det må en utenriksminister jobbe aktivt med. Der har vi jo også spørsmålet om destruksjon av kjemiske våpen. Men det er også slik at nordområdene betyr mye. Det betydde mye for den regjeringen som nå gikk av, men det er også noe jeg brenner for, sa Brende.

Se video fra når den nye regjeringen kommer ut av Slottet.

 

Fakta om statsråd Børge Brende (H):

* Navn: Børge Brende
* 48 år
* Utenriksdepartementet
* Oppvokst i Trondheim
* Utdanning: cand.mag. med mellomfag i historie og grunnfag i sosialøkonomi og rettsvitenskap fra NTNU, 1997
* Politisk biografi: Leder av Unge Høyre 1988– 90, nestleder i Høyre 1994– 98, kommunalråd i Trondheim 1992– 97, stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag 1997-2008, miljøvernminister i Kjell Mange Bondeviks andre regjering, 2001– 2004, nærings- og handelsminister 2004– 05
* Permisjon fra Stortinget for å tiltre Verdens økonomiske forum i 2007.
* Generalsekretær i Norges Røde Kors i 2009.
*Administrerende direktør for Verdens Økonomiske forum i 2011. (Kilde: SNL, Wikipedia, NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere