RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En interessant utvikling av prisen

Sist oppdatert:
Prio-direktør Stein Tønnesson mener tildelingen av Nobels fredspris til kenyanske Wanghari Maathai er en interessant utvikling av prisen.

Tønnesson hadde på forhånd spådd at Nobelkomiteen kunne komme til å overraske.

- Dette er en interessant utvilkling av prisen, og det blir spennende å se hvordan Nobelkomiteen begrunner dette, sa Tønnesson til TV 2 Nettavisen et kvarter før pristildelingen ble offisielt bekreftet.

Miljøforkjemper
- Hun er kvinne, afrikansk, og jobber med å plante trær. Hun arbeider i områder hvor uttørking er en direkte trussel mot menneskers liv, og hvor knapphet på vann kan føre til alvorlige konflikter, som i Darfur i Sudan. Hun er opplagt en kandidat som har appell til komitéen, mener Prio-direktøren.

Tønnesson hadde på forhånd spådd at Nobelkomiteen kunne komme til å overraske i valget av årets fredprisvinner, og antydet også at de kunne komme til å velge en miljø-kandidat, uten at han på forhånd hadde funnet noen som pekte seg spesielt ut.

Kvinne-skjevhet
Prio-direktøren er ikke overrasket over at nok en kvinne får fredsprisen, selv om hn ikke hadde forventet det i år.

- Det er kvinneflertall i komiteen, og de ønsker nok å rette opp den enorme skjevheten gjennom tidligere tildelinger. Jeg hadde regnet med at de ville fortsette med tildeling til kvinner, men hadde ikke ventet at det skulle skje før i neste år, mener Tønnesson.

Maathai er den første afrikanske kvinne som får Nobels fredspris. Maathai mottok tidligere i år Sofie-prisen for sitt årelange arbeid for sosial rettferdighet, menneskerettigheter og ikke minst miljøvern i Kenya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere