*Nettavisen* Nyheter.

- En krigserklæring mot Sudan

Foto: AFP PHOTO/THOMAS

Sudans hær kaller FN-resolusjonen om Darfur en krigserklæring. Samtidig arbeider Den afrikanske union for et afrikansk fredsinitiativ, men mangler internasjonal støtte.

02.08.04 16:00

- Resolusjonen i FNs sikkerhetsråd om Darfur-saken er en krigserklæring mot Sudan og Sudans folk, sa talsmannen for landets væpnede styrker, general Mohamed Beshir Suleiman, til avisa Al Anbaa mandag.

Han gjorde det klart at Sudans hær står klar til å kjempe mot Sudans fiender både til lands, til sjøs og i lufta.

FN ga Sudan en frist på 30 dager til å løse krisen i Darfur. I en utvannet resolusjon truer FN med "internasjonale tiltak" om ikke den arabiske Janjaweed-militsen stanses og det åpnes for nødhjelp til befolkningen i Darfur. Det betyr sanksjoner, selv om FN unngår selve ordet.

Utenriksminister Mustafa Ismail sa søndag at Sudan beklager resolusjonen, men likevel vil akseptere den. Men etter et regjeringsmøte ble det gjort klart at 30 dager er for kort tid, og at Sudan trenger 90 dager til å innfri kravene.

Afrikansk initiativ
Samtidig arbeider den Afrikanske unionen (AU) for et eget fredsinitiativ i Darfur. Unionen vil omgjøre den planlagte beskyttelsesstyrken til en fredsbevarende styrke, i et forsøk på å tvinge Janjaweed-militsen til å legge ned våpnene. AU er klare til å sende 300 soldater til Darfur for å beskytte gruppen med observatører som har til oppgave å overvåke den skjøre våpenhvilen mellom Janjaweed-militsen og opprørsgrupper.

Nigerias president Olusegun Obasanjo, som har presidentvervet i AU, er i Khartoum for å drøfte situasjonen med myndighetene.

Kirkens Nødhjelps koordinator for Øst-Afrika, Stein Villumstad, som nettopp har vært i Khartoum og Darfur, mener AUs initiativ må støttes.

- Det er uhyre viktig at det internasjonale samfunnet støtter initiativet fra Den afrikanske unionen. De kan ikke få gjort jobben sin uten støtte, i form av helikoptre, kjøretøy og annen nødvendig oppbakking. Et slikt støtteapparat koster selvfølgelig penger. Her må vestlige land, med Norge i spissen, gi sitt bidrag, sier Villumstad på telefon fra Nairobi.

Kan lykkes
Villumstad mener det er svært viktig at man finner en afrikansk løsning.

- Hvis man går inn med internasjonale styrker, vil man få sterke reaksjoner. Selv om AU har vært svært kritisk til regjeringen i Khartoum, har de sudanske myndighetene akseptert dette. Internasjonale styrker vil derimot møte sterk motstand, mener Villumstad.

Villumstad viser til Rwanda, der det afrikanske initiativet for å stanse folkemordet fikk liten eller ingen støtte.

- I dag er situasjonene en annen. Afrika har faktisk fått etablert sine institusjoner og sine beredskapsstyrker, som er rede til å gå ut i felt. Landene som bidrar med styrker er utålmodige etter å ta fatt på oppgaven, men mangler støtte fra det internasjonale samfunn, sier Villumstad til NTB.

Han mener at mulige FN-sanksjoner bare vil få en effekt hvis de spisses direkte mot eliten.

- Men sanksjoner er uansett langtidsvirkende, og hvis man ikke klarer å rette dem mot helt konkrete grupper, går de bare ut over dem som lider fra før, sier han.

Humanitær krise
KNs representant sier at den humanitære situasjonen bare blir vanskeligere på grunn av regntiden som man nå går inn i.

- Da får man også vannbårne sykdommer, som tar livet av langt flere enn de som dør av ren sult.

Det er rundt en million internt fordrevne i Sudan. Ifølge FNs beregninger har allerede rundt 50.000 mennesker omkommet av sult og sykdommer i Darfur. Den amerikanske hjelpeorganisasjonen USAID mener tallet er nærmere 80.000.

Verdens matvareprogram opplyser mandag at de har begynt å slippe mat fra fly, som nødhjelp til sultrammede i Darfur.

- Maten vil nå ca. 70.000 fordrevne mennesker som er blitt isolerte på grunn av regn og kamper, heter det i meldingen fra Verdens matvareprogram. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.