RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- En mann med mot

Sist oppdatert:
- Han var en mann med mot og overbevisning, sier Frankrikes president Jaques Chirac om Yasser Arafat. USAs president ber alle hjelpe til for å gi det palestinske folk fred og selvstendighet.

Frankrikes president Jaques Chirac sier i en uttalelse at han mottok budskapet om Arafats død «med følelse», og understreker at Frankrike vil fortsette å presse på for å få på plass en uavhengig palestinsk stat ved siden av Israel.

- Med ham forsvinner en mann med mot og overbevisning, som gjennom 40 år har vært legemliggjørelsen av den palestinske kampen for anerkjennelse av deres rettigheter, sier Chirac.

- Til det palestinske folk vil jeg, på denne sorgens dag, uttrykke vennskapet fra Frankrike og det franske folk. Må tapet dere nettopp har lidd, forene det palestinske folk, fortsatte Chirac.

- Alle må jobbe sammen for fred
- Arafats død er et betydningsfult øyeblikk i palestinsk historie. Vi vil uttrykke vår medfølelse med det palestinske folk. Vi håper for det palestinske folk at fremtiden vil bringe fred og oppfyllelsen av drømmen om et uavhengig, demokratisk Palestina som lever i fred med sine naboer, heter det i en uttalelse fra Det Hvite Hus.

- I den tiden som ligger foran, ber vi innstendig alle i regionen og i resten av verden om å gå sammen for å hjelpe til å oppfylles denne drømmen, mot det endelige målet: Fred, heter det videre.

- Fred i Midtøsten har høyeste prioritet
- Fred i Midtøsten må være det internasjonale samfunnets høyeste prioritet. Vi vil gjøre hva vi kan, sammen med USA og EU, får å hjelpe partene til å komme frem til en rettferdig og varig avtale. Det sier Storbritannias statsminister Tony Blair.

I likhet med Bush og Chirac, sender Blair sin kondolanse til det palestinske folk og til Yasser Arafats familie.

- Et nasjonalt symbol
- Han var i sin person et symbol for lengselen om hos det palestinske folk. Slik beskriver FNs generalsekretær Kofi Annan Arafat.

Han sier i en uttalelse til Reuters at han ble «dypt beveget» da han mottok dødsbudskapet, og sier Arafat var en av få ledere som ville bli gjenkjent uansett hvor i verden han var.

- Nå når han er borte, må både israelere og palestinere, og venner av begge folkene over hele verden, gjøre enda større innsats for å få på plass en fredlig realisering av den palestinske retten om selv-bestemmelse.

- Innflytelsesrik
- Yasser Arafat var en innflytelsesrik politiker på en internasjonal skala. Det er et stort tap for det palestinske lederskapet, og for alle palestinere, sier Russlands president Vladimir Putin.

Putin ga også Arafat ros for å ha styrker båndene mellom Russland og palestinerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere